Zavod za javno zdravlje i Dom zdravlja Pančevo o prevenciji malignih bolesti

Preventivni pregledi-najbolji spas od bolesti

Pančevo, Čet, 17/03/2016 - 10:24
Ivana Predić

Zavod za javno zdravljе Pančevo u saradnji sa Domom zdravlja Pančevo, organizovao je u sredu, 16. marta, u maloj sali Gradske uprave tribinu pod nazivom „Prevencija i rano otkrivanje malignih bolesti”. Skup kojem su prisustvovali predstavnici zdravstvenih ustanova, al ii đaci i profesori Gimnazije „Uroš Predić” Pančevo, priređen je u sklopu obeležavanja marta, meseca borbe protiv raka.

Na tribini su govorile doktorke iz Zavoda za javno zdravlje i Doma zdravlja, a skup je upotpunila i Jasmina Lukić, predstavnica Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno” iz Beograda. Ona je istakla da ženama obolelim od raka dojke nedostaju psihološka podrška, pomagala, kao i inovativni lekovi.

Podatke Zavoda za javno zdravlje o broju obolelih i umrlih od malignih bolesti u Južnobanatskom okrugu prisutnima je predstavila dr Tanja Todorović, specijalista epidemiologije. Oni pokazuju da godišnje u okrugu oboli 1.350 osoba, a umre 930, od tog broja u Pančevu 550-650 oboli i oko 370-400 umre od malignih bolesti. Najčešće muškarci obolevaju od karcinoma pluća, debelog creva, karcinoma prostate, a žene od karcinoma dojke i pluća, grlića materice i karcinoma debelog creva.

Prema rečima dr Ljiljane Lazić, direktorke Zavoda za javno zdravlje ovi podaci su poražavajući, te je neophodno staviti akcenat na rano otkrivanje bolesti jer, prema podacima preko 85 posto slučajeva karcinoma dojke i ostalih tumora se otkriva u kasnoj fazi, kada je izlečenje daleko teže.

„Apelujem na sve građane da se odazovu na nacionalne skrinig programe, koji se realizuju, a to su skrinig karcionma dojke, skrining karcionma debelog creva i skrinig karcinoma grlića materice koji još nije zaživeo kod nas, ali se PAPA test uzima prilikom redovnog preventivnog pregleda. Da bi skrinig bio uspešan neophodno je da obuhvat populacije bude oko 75 odsto. Mi nismo zadovoljni dosadašnjim rezultatima, jer je obuhvat do sada oko 25 odsto”, istakla je dr Ljiljana Lazić.

Danijela Mutavdžić, iz Doma zdravlja Pančevo, predstavila je iskustva te zdravstvene ustanove u prevenciji i ranom otkrivanju karcinoma debelog creva. Ona je istakla da u ustanovi od 2013. godine sprovodi skrinig kolorektalnog karcinoma. Tokom prošle godine na skrinig je pozvano 12.728 građana, samo nijh 3.006 se odazvalo, a otkriveno je osam tumora.

Ishrana i ishranjenost onkoloških bolesnika su značajne za tok bolesti jer mogu popraviti opšte stanje bolesnika. To je između ostalog u okviru svog predavanja iznela dr Radmila Jovanović, iz Zavoda za javno zdravlja i naglasila da ne postoji prava dijeta za suzbijanje, ali još manje za lečenje tumora. Ipak, kako poručuje doktorka da bi se zdravlje sačuvalo treba poštovati principe pravilne ishrane i praktikovati fizičku aktivnost.

I. Predić   

 Marketing

Najnovije vesti