Povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv melanoma

Prijavite se do 5. maja, besplatni pregledi kože i u pančevačkoj bolnici

Izvor: 
Opšta bolnica Pančevo Čet, 20/04/2017 - 13:51

Povodom obeležavanja 8. maja dana Euromelanoma 2017. biće organizovani besplatni skrining pregledi u 27 gradova širom Srbije u državnim klinikama i bolnicama, kao i u privatnim dermatološkim ordinacijama. Opšta bolnica Pančevo i ove godine će organizovati besplatne skrining preglede. Svi zainteresovani mogu da se prijave za pregled putem web stranice www.euromelanoma.org-serbia do 30. aprila kao i pozivanjem besplatne telefonske linije 0800 222 888 od 3. do 5. maja. Preglede će vršiti dr Maja Mitrović i dr Slađana Tomović.

Ciljevi kampanje Euromelanoma su besplatni pregledi kože koji bi omogućili rano otkrivanje karcinoma kože, otkrivanje osoba koje imaju povećan rizik za oboljevanje od raka kože, kao i podizanje svesti o zaštiti kože od sunca i veštačkih izvora ultraljubičastog zračenja kakav je solarijum, pre svih kod dece, ali i kod odraslih. Sunce sija svuda, ne samo na plaži. Od štetnog ultraljubičastog zračenja se treba štititi i tokom boravka u gradu, na sportskim terenima, tokom obavljanja poljoprivrednih radova, na gradilištima i uvek kada boravimo na otvorenom i to tokom cele godine, jer imamo samo jednu kožu.

Zaštitu od štetnog uticaja ultraljubičastog zračenja pružaju odeća dugih rukava i nogavica, šešir, naočare za sunce, nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom na otkrivene delove tela i izbegavanje boravka na otvorenom kada je zračenje najintenzivnije. a to je od 11 do 16h.

Broj obolelih od melanoma povećava se svakih 5 godina za 20%, pre svega zbog nekontrolisanog izlaganja ultraljubičastom zračenju stanovništva u proteklih 50 godina. Osim melanoma u još većem porastu je i broj obolelih od drugih, a deset puta češćih karcinoma kože, kakvi su bazocelularni i spinocelularni karcinom.Marketing

Najnovije vesti