• Privrednici donirali pančevačkoj bolnici dva tunela za dezinfekciju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kovid bolnica u Pančevu je od ove nedelje jedna od retkih ustanova za smeštaj obolelih od koronavirusa u celoj Srbiji na čijem ulazu su postavljeni specijalni tuneli za dezinfekciju.

    Takve naprave su u ovom trenutku medicinarima prekopotrebne, jer obezbeđuju sigurnu dekontaminaciju nakon izlaska iz zona zaraze. Međutim, one nisu jeftine, pa bolnice uglavnom ne mogu da ih nabave o sopstvenom trošku, već se oslanjaju na donacije građana i privrednika.

    U Pančevo su stigla dva takva tunela: jedan je donirala firma „Modekolo“ na čelu sa vlasnikom Miloradom Pejićem, dok su drugi zajedničkim ulaganjima obezbedili nedeljni list „Pančevac“, vlasnika Zorana Peševskog i preduzeće „Pan – Ledi“, u vlasništvu Slobodana Vujovića.

    Prema rečima dr Slobodana Ovuke, direktora Opšte bolnice u Pančevu, svrha tunela je da dezinfikuje zdravstvene radnike i ostalo osoblje koje nosi kompletnu zaštitnu opremu pri izlasku iz takozvane „crvene zone”, odnosno Kovid bolnice.

    – U tunelu se oni izlažu dezinfekcionom sredstvu na bazi alkohola, koje se raspršuje u vidu aerosola, i potom čisti izlaze iz tog prostora. Tek tada oni mogu da bez bojazni skinu svoju zaštitnu opremu. Na taj način se sprečava kako kontaminacija samih zdravstvenh radnika, tako i okoline. Kapacitet tunela je veliki: on može da dezinfikuje 600 osoba za sat vremena – rekao je Ovuka.

    Direktor bolnice je dodao i da ovoj donaciji na značaju daje to što će tuneli imati svoju namenu i nakon pandemije. Tada će kroz njih prolaziti pacijenti prilikom ulaska u bonicu i po izlasku iz nje. Na taj način se ni druge infekcije neće širiti, jer virusi neće „izlaziti“ iz bolnice niti će ih građani „unositi“ iz spoljašnjeg sveta.

     

    Kovid bolnica u Pančevu je od ove nedelje jedna od retkih ustanova za smeštaj obolelih od koronavirusa u celoj Srbiji na čijem ulazu su postavljeni specijalni tuneli za dezinfekciju.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]