Društvo

Profesionalni mediji u crnini, danas akcija "Stop medijskom mraku"

Izvor: 
021 Čet, 28/09/2017 - 09:34

Sve profesionalne i relevantne medijske organizacije, veći deo novinarskih udruženja, više medija i organizacija civilnog društva, kao i građani danas će u borbi za slobodu medija u Srbiji svoja izdanja obeležiti crnim znakom koji simbolizuje medijski mrak.

 

U današnjoj, prvoj po redu akciji pod nazivom "STOP medijskom mraku" mediji su pozvani da na određeno vreme prekinu program, emitujući poruke kampanje. Akcija je otvorena i za sve organizacije i građane, koji mogu učestvovati zamračenjem profila na društvenim mrežama.

Akciju organizuje "Grupa za slobodu medija", a povod je bilo prošlonedeljno gašenje nedeljnika Vranjske, kao i napadi na novinare KRIK-a. - Ovom kampanjom želi se skrenuti pažnja javnosti na činjenicu da je sloboda medija u Srbiji na izdisaju i da svi zajedno treba da se borimo da je sačuvamo - naveli su inicijatori kampanje.

Odluka o početku akcije za "Slobodu medija" doneta je prošle sedmice, odnosno u "nedelji u kojoj su kulminirali napadi na slobodu medija i integritet i egzistenciju nezavisnih novinara" o čemu više možete pročitati OVDE. Kako se navodi u proglasu, crnina simbolizuje "medijski mrak sa kojim se već godinama suočavamo u Srbiji".

Novinarka Danica Vučenić kaže da su novinarska udruženja i medijske organizacije odlučili da formiraju profesionalni front i da obaveste domaću i međunarodnu javnost da se prešla crta, kad su u pitanju mediji.

Sloboda medija nije samo stvar profesije, već svakog člana ovog društva. Ako mediji nisu slobodni, kako ćete se vi, u okviru svoje organizacije, privatne firme, boriti za lična prava. Posledica neslobode medija je daleko šira nego po profesiju. Došlo je vreme da se napravi profesionalni iskorak, da se ukaže na poziciju u kojoj se nalaze mediji. EU ima svoju agendu, ne može da kaže "ja podržavam neslobodu govora", kazaće da se bori za slobodu medija, ali na kraju krajeva, neće EU da se bori za našu solidarnost i naš položaj. Medijski radnici moraju sami da se bore za svoju poziciju - naglasila je Vučenić u nedavnom intervjuu za N1.

Ona dodaje da su profesionalni mediji postavljeni u nenormalnu situaciju, u kojoj su, s jedne strane konfrontirani s vlašću, gde su od vlasti tretirani kao opozicione političke organizacije, a na drugoj strani je otvoren front prema medijima koji se bave propagandom.

Imate jedan klinč u kom se nalaze profesionalni mediji, u kom se svaki naslov, podatak tumači kroz političko polje, ulazi u polje političke borbe, a ne kao podatak koji se objavljuje u interesu javnosti, iako je, pre svega, posao medija da kontrolišu vlast, da sumnjaju. Posao medija je da zastupaju interes javnosti i svoje publike, a da bi građani branili medije i mediji moraju da rade u njihovom i interesu - smatra Vučenić.

Kako se navodi u proglasu, Srbija je postala društvo u kojem ukinut prostor za javnu polemiku, ili je ona u potpunosti obesmišljena, društvo u kojem ne postoji dijalog, već samo i jedino monolog. U međuvremenu su Međunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara osudile pritiske na novinare i medije u Srbiji i pozvale srpske zvaničke da urade to isto.

Današnja akcija počinje u podne i traje do kraja dana.

Autor: 021.rs


Marketing

Najnovije vesti