Društvo

Pronađene opasne materije u „Kinder” čokoladi

Izvor: 
Večernje novosti Sre, 06/07/2016 - 09:52

Prepoznatljiva "Kinder" štangla, jedna od omiljenih dečjih poslastica, sadrži kancerogene materije, trvde iz Udruženja za zaštitu potrošača Nemačke "Fudvoč". Prema testovima "Fudvoča", u čokoladicama su pronađena "aromatična mineralna ulja (MOAH)", a u hranu su preneta preko recikliranog pakovanja koje je prethodno štampano mastilom koje u sebi ima ova ulja.

Proizvođač "Ferero" nije se oglasio, a naša udruženja potrošača pozivaju međunarodne organizacije za zaštitu hrane da reaguju i odgovore da li je potrebno da se dečje čokolade sklone sa rafova.

- Proizvođači su krivi. Umesto da sklone opasne slatkiše sa polica i alarmiraju potrošače, oni tvrde da rade sve po zakonu - rekao je Džon Heg, predstavnik Udruženja. Testirano je preko 20 vrsta čipseva i čokoladica i pronađena su zasićena mineralna ulja (MOAH) koja prilikom razlaganja u ljudskom organizmu mogu izazvati oštećenja organa, a deca su posebno izložena riziku. Ispostavilo se da "Kinder" čokoladica, koja je jedna od najprodavanijih u Nemačkoj, ima najveći nivo tih mineralnih ulja.

Iz Pokreta potrošača Beograda kažu da su najnoviji rezultati testova na proizvodima koji se prevashodno kupuju za mališane - katastrofalni.

- "Treba odmah reagovati" - misli Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača. - "Ne može da se dogodi da se objavi ovakvo istraživanje, a da se proizvođači i uvoznici ne obrate javnosti. Oni bi odmah trebalo da donesu odluku da li povlače serije i tačno koje. Moguće da se niko ne oglašava jer je testove radilo udruženje potrošača, a ne zvanična laboratorija neke ustanove. Ipak, kada se radi o hrani koja je namenjena deci, svaka optužba mora da upali alarm."

Opširnije na sledećem linku.Marketing

Najnovije vesti