• Prosečan zakup po hektaru 220 evra

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 8. avgust – Licitacija državnih njiva na teritoriji grada Pančeva obavljena je u roku. Od ponuđenih 9.048 hektara, tokom četiri dana licitacije, izlicitirano je 7.689 hektara. Uspešno je završeno 246 licitacija.

    „To smatramo uspehom. Pre svega jer je licitacija obavljena u roku, što je važno za poljoprivrednike, jer mogu da se blagovremeno pripreme za novu agrarnu godinu. Istovremeno, šalje se i poruka da se uvodi red na terenu. Preostalih, više od 1.000 hektara, za koje ovog puta nije bilo interesovanja, zemljište je slabijeg kvaliteta i biće ponuđeno u drugom krugu licitacije do početka oktobra. Pozitivno ocenjujemo i prosečnu izlicitiranu cenu koja je preko 220 evra po hektaru. Praktično je to blizu 10 odsto više od planiranih i ponuđenih cena u oglasu” – izjavila je članica gradskog veća zadužena za poljoprivedu, Zorica Repac.

    Kako ističe, poljoprivrednici su imali primedbe koje su se isključivo odnosile na zakon o poljoprivrednom zemlju, jer nema limitiranih površina.

    „To ipak nije omelo zainteresovane da u dobrom delu dođu do željenih površina, i to po korektnim, i u dobrom delu početnim cenama. Verovatno su se poljoprivrednici organizovali po udruženjima” – istakla je Zorica Repac.

    Kao opšti kvalitet i razloga za zadovoljstvo svih strana ona podvlači značaj blagovremenosti licitacija.

    „To će poslužiti kao ozbiljna mera protiv ustaljenih ili potencijalnih uzurpatora državnih njiva. Za razliku od prošle godine, kada je tek uz napor u legalne tokove vraćeno 6.000 hektara, sada je posle već prve licitacije ostalo manje površina za potencijalne uzurpatore. Očekujemo da tog prostora neće niti biti posle druge licitacije. Ili da će on biti vrlo mali“ – zaključila je članica Gradskog veća Zorica Repac.

    V. Đoković

    PANČEVO, 8. avgust – Licitacija državnih njiva na teritoriji grada Pančeva obavljena je u roku. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo