• Prošle nedelje 38 inspekcijskih kontrola, trgovci u Pančevu prodavali skuplje brašno, šećer i ulje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Prošle nedelje 38 inspekcijskih kontrola, trgovci u Pančevu i Užicu prodavali skuplje brašno, šećer i ulje.

    Trgovci su u prethodnom periodu samo sporadično kršili Uredbu o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica i s obzirom na obuhvat proizvoda i broj kontrolisanih objekata, to je zanemarljivo. Na to ukazuje i relativno mali broj prijava građana, kaže za „Politiku” Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine turizma i telekomunikacija. I kada je reč o snabdevenosti tržišta osnovnim namirnicama problema, dodaje, nema. Nadležno ministarstvo i inspekcije nisu uočile nezakonito ponašanje trgovaca. Problemi su, kaže Kandić, nastajali zbog smanjenih isporuka pojedinih proizvoda, kao i zastoja u logistici, piše Politika.

    – Osim u jednom slučaju, kada je utvrđeno spekulativno ponašanje trgovca koji je namerno obustavio isporuku šećera u kilogramskim pakovanjima i prodavao ga u džakovima po cenama višim od onih koje predviđa uredba, nismo imali kršenja propisa – kaže naš sagovornik. Ovih dana su se u medijima pojavile informacije da trgovci, uglavnom vlasnici malih radnji, krše propise i prodaju mleko i za 145 dinara, iako je država uredbom ograničila cenu na 128,99 dinara za litarsko pakovanje mleka od 2,8 odsto mlečne masti. Takođe, u radnjama je sve više uvoznog mleka, radnje su snabdevene, ali uglavnom robim markama koje nismo navikli da viđamo u rafovima. Kandić kaže da apeluju na građane da prijavljuju nepravilnosti na tržištu kako bi inspekcije ciljano mogle da reaguju i spreče ovakvo ponašanje.

    Prema podacima Ministarstva trgovine, od 5. do 11. septembra obavljeno je 38 inspekcijskih kontrola i utvrđene su tri povrede propisa – dve u Pančevu zbog cene šećera i brašna T-400 i T-500 i jedna u Užicu, gde je trgovac prodavao skuplje ulje „iskon” i brašno T-400. U tom periodu, inače, nije primljena nijedna prijava građana. Od početka ove godine zabeleženo je 38 prijava građana, a obavljene su ukupno 842 kontrole inspekcije i utvrđeno je 78 povreda uredbe. Trgovci su kršili propise koji se odnose na cene brašna, šećera, mesa, ulja i mleka. U velikim trgovinskim lancima kažu da se poštovanje uredbe ne dovodi u pitanje. Kako kažu u kompaniji „Delez Srbija”, oni posluje u skladu s regulativom i zakonima Srbije i cene svih proizvoda su usklađene s važećim uredbama.

    – Nadležni tržišni inspektori redovno kontrolišu primenu uredbi u našim trgovinama i svaka kontrola je pokazala njihovo poštovanje – kažu u „Delezu”.

    Cene osnovnih životnih namirnica, da podsetimo, biće ograničene do kraja septembra, a u poslednjem produženju uredbe poskupeli su mleko i šećer, za po šest dinara. Tako je kilogram šećera umesto 96,99 poskupeo na 102,99 dinara, a dugotrajno mleko sada košta 119,99 dinara. Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, korekcija cene ove dve namirnice bila je neophodna zbog rasta cena sirovina, ali su marže ostale na istom nivou, pa povećanje neće značajno uticati na standard građana. Da su cene ostale na istom nivou, navedeno je, došlo bi do nestašice ovih proizvoda. Inače, da podsetimo, cene brašna tip T-400 glatko i brašna tip T-500 u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, ostaju iste. Prema promeni uredbe od prošlog meseca, brašno T-400 glatko, u pakovanjima do pet kilograma, ne sme da prelazi cenu od 84,7 dinara po kilogramu, dok je maksimalna cena za brašno tip T-500 i dalje 78,65 dinara po kilogramu. Isti slučaj je i sa mesom. Tako maksimalna maloprodajna cena za svinjski but bez kostiju ostaje 750,20 dinara po kilogramu, svinjske plećke bez kostiju 738,10 dinara. Cena svinjskog vrata sa kostima i dalje ne sme da prelazi 689,70 dinara po kilogramu, dok cena za svinjsku slabinu s kostima (krmenadla) ne sme da bude veća od 659,45 dinara po kilogramu. Piletina po kilogramu ne sme da bude skuplja od 299,99 dinara. Kada je reč o ulju, cena je ograničena na nivo od 15. novembra prošle godine, što znači da svaki trgovac drži onu koja je važila na taj dan.

    Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije, kaže za „Politiku” da se uredba poštuje i da je čak došlo do povećanja proizvodnje hleba „sava”.

    – Uz subvencije za brašno, mnogi pekari su povećali proizvodnju, a neki sada proizvode i do 100 odsto „save”. Jeftiniji hleb se sve više prodaje, a od kada su smanjene marže za specijalne vrste hleba, kupci se sve više okreću jeftinijoj vekni. Kada je doneta ova odluka, malo smo provocirali trgovce jer smo znali da su marže na specijalne vrste hleba previsoke, ali kako vidimo, tržište se stabilizovalo, a kupci su izabrali ono što odgovara njihovom budžetu. Velike su razlike u ceni i pošto kupci gledaju da uštede, „sava” je najprodavanija – kaže Pralica i dodaje da očekuje da će biti minimalnih korekcija cene, ali ne više od dinar po vekni.

    Prošle nedelje 38 inspekcijskih kontrola, trgovci u Pančevu i Užicu prodavali skuplje brašno, šećer i ulje.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]