• Prvi Centar za mentalno zdravlje u Pančevu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U toku su građevinski radovi na adaptaciji i opremanju Centra za mentalno zdravlje u Pančevu, koji je organizaciona jedinica Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Kovin“ iz Kovina. 

    Značaj i potrebe uspostavljanja Centra za mentalno zdravlje prepoznao je Grad Pančevo. Tim povodom, gradska uprava je sačinila kompletnu projektnu dokumentaciju i ustupila na korišćenje Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti „Kovin“ objekat u centru grada, u ulici Dimitrija Tucovića broj 14. Ukupna vrednost pomenutih radova je 10.900.210,80 dinara, što je kovinska bolnica obezbedila iz sopstvenih sredstava, navodi se u saopštenju kovinske bolnice.

    „Centar za mentalno zdravlje je savremen koncept zaštite lica sa mentalnim smetnjama koji će omogućiti očuvanje, lečenje i unapređenje psihičkog zdravlja kroz ambulantni psihijatrijski, individualni ili grupni psihoterapijski rad. U Centru će raditi stručni tim iz naše bolnice koji čine lekar psihijatar, psiholog, socijalni radnik, defektolog, medicinske seste i radni terapeuti. Budući rad Centra za mentalno zdravlje biće prvenstveno usmeren na razvoj aktivnosti u zajednici, rad sa porodicama korisnika, kao i na psihoedukaciji. Osnovna promena u praksi je pomeranje fokusa sa bolesti na zdravlje, na prepoznavanje i korišćenje zdravih kapaciteta svakog pojedinca, čime će se postići viši nivo kvaliteta zaštite mentalnog zdravlja usmeren ka potrebama osoba sa smetnjama. Iz prakse rada drugih centara u Srbiji svideli su mi se utisci pacijenata: ,,Mnogo je važno da možeš da pričaš slobodno o onome što osetiš“, „Nemaš odbojnost da osetiš nešto što će te omalovažiti“, „Prirodno se osećaš…“ istakla je v. d. direktora bolnice dr Jovanka Petrović.

    Rad Centra biće organizovan u skladu sa Nacionalnom programom za zaštitu mentalnog zdravlja u Republici Srbiji za period 2020-2026, Zakonom o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama i podzakonskim aktima Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Centara za mentalno zdravlje, dodaje se u saopštenju.

    U toku su građevinski radovi na adaptaciji i opremanju Centra za mentalno zdravlje u Pančevu, koji je organizaciona jedinica Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti ,,Kovin“ iz Kovina. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]