• Rad pančevačke bolnice usaglašen sa zahtevima AZUS-a

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Redovna Akreditaciona poseta Opšte bolnice Pančevo od strane tima spoljašnjih ocenjivača izvršena je 10.03.2017. godine. Tokom ove posete zajednički stav svih ocenjivača je bio da su u mnogim segmentima odnos zaposlenih, njihov rad i postupci u velikoj meri usaglašeni sa zahtevima standarda i kriterijuma AZUS-a. Redovna poseta zdravstvenoj ustanovi Opšta bolnica Pančevo sprovodi se u skladu sa zakonom, nakon godinu dana od spoljašnjeg ocenjivanja, a za vreme perioda trajanja akreditacije zdravstvene ustanove. Pančevačka bolnica stekla je akreditacijski status na period od 3 godine, i dodeljen joj je sertifikat broj A-125-09/2016.

    „Naporima menadžmenta od Vlade Vojvodine dobijena su značajna materijalna sredstva koja će biti uložena u razvoj i rekonstrukciju objekata, tako da će pojedine službe dobiti sasvim novi prostor i moći će svoj rad da usklade sa zahtevima savremene medicinske doktrine od prijema, dijagnostike do lečenja i rane rehabilitacije pacijenata.

    Ono što je moglo da se uradi za ovih godinu dana su podizanje nivoa higijene u starim objektima gde je to inače vrlo teško, ali je uz velike napore ipak učinjeno i primetno je. 

    Definisani su pojedini procesi rada, revidirane procedure gde je to bilo neophodno, učinjene su određene kadrovske promene, urađeni planovi za unapređenje kvaliteta rada i prati se njihova realizacija. Ono što obećava je jasno opredeljenje menadžmenta da istraje u realizaciji svih započetih projekata sa jasnom vizijom ove bolnice u budućnosti.

    U radu se primenjuju usvojeni protokoli i procedure. Novozaposleni se upoznaju sa protokolima i procedurama pri dolasku na novo radno mesto. Vrši se redovna unutrašnja kontrola od strane načelnika službi i Komisije za praćenje kvaliteta rada. Definišu se i izrađuju nove procedure, i uputstva za rad. Nabavku novih aparata prate obuke zaposlenih, nove procedure, nova uputstva. Sprovode se preventivne aktivnosti iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, (redovno se nabavljaju i koriste lična zaštitna sredstva, vrše se periodični pregledi i ispitivanja opreme za rad i električne instalacije, priodični pregledi zaposlenih, vrši se osposobljavanje novozaposlenih za bezbedan i zdrav rad, vrši se kontrola primene mera bezbednosti i zdravlja na radu…)

    Vodi se evidencija neželjenih događaja, poštuje se procedura prijavljivanja neželjenih događaja, vrše se mesečne analize i sprovode korektivne mere. Zaposleni su upoznati sa definicijom neženjenih događaja, i uputstvom šta se sve može prijaviti kao neželjeni događaj. Prati se kvalitet medicinskih sredstava i lekova od dobavljača u pogledu rizika. Prati se ispravnost i vrši servisiranje medicinske opreme. Promoviše se lična higijena i održava čistoća zgrade na visokom nivou. Higijena prostorija, pribora i nameštaja određena je procedurama i uputsvima za radnike, u potpunosti se poštuju i sprovode. Postoji tačno utvrđen raspored rada spremačica i redovno se popunjavaju kontrolne ček liste. Urađeno je nekoliko adaptacija prostora kako bi se prilagodio rad zahtevima predviđenim akreditacionim procesom.

    Komisija koja je bila sada u kontrolnoj poseti, učestvovala je i u samom procesu akreditacije te je sada konstatovala da je uložen veliki trud menadžmenta bolnice kao i zaposlenih u svim segmentima funkcionisanja bolnice.

    Uložen je veliki napor i sredstva za nabavku nove opreme – tri ultrazvučna aparata, transportni respirator, gasna stanica koja je od izuzetnog značaja za bezbednost pacijenata. Vršena je edukacija kadra, uvedene su nove stručne metode, izvršena organizacija boljeg fumkcionisanja samih odeljenja i obezbeđena su obezbeđena značajna sredstva za kapitalno ulaganje u renoviranje dela bolnice koji je u višedecenijskom zapuštenom stanju.

    Na osnovu pregleda dokumentacije, razgovora sa rukovodstvom, vođama timova i na osnovu obilaska ustanovljem je opšti utisak da je bolnica u Pančevu ustanova u kojoj postoji kontinuitet u stalnom unapređenju kvaliteta rada i bezbednosti pacijenata.“

    Redovna Akreditaciona poseta Opšte bolnice Pančevo od strane tima spoljašnjih ocenjivača izvršena je 10.03.2017. godine. Tokom ove posete zajednički stav svih ocenjivača je bio da su u mnogim segmentima odnos zaposlenih, njihov rad i postupci u velikoj meri usaglašeni sa zahtevima standarda i kriterijuma AZUS-a.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]