Društvo

REAGOVANJE povodom teksta “Hitna može kroz crveno, ali da propusti one kojima je zeleno”

Pančevo, Pon, 20/08/2018 - 20:47
Vladimir Đoković


Inženjer saobraćaja i član Komiteta za bezbednost saobraćaja Grada Pančeva Ranko Marčević povodom teksta “Hitna može kroz crveno, ali da propusti one kojima je zeleno” obratio nam se sa regovanjem. Njegovu reakciju prenosimo u celini.

- Damir Okanović je izvršio pogrešno tumačenje Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima tako što je rekao da vozila Hitne medicinske pomoći mogu da prođu kroz raskrsnicu i kada im je svetlosnim uređajem određeno crveno svetlo ukoliko propuste sve vozila koja imaju zeleno svetlo. Članom 108. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima definisana su vozila sa prvenstvom prolaza u koja spadaju i vozila hitne medicinske pomoći kada daju svetlosne i zvučne signale.

Član 108. tačka 7. glasi: “Vozila sa prvenstvom prolaza imaju prvenstvo prolaza u odnosu na sva druga vozila, osim u odnosu na vozila pod pratnjom i vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svetlosnim saobraćajnim znacima ili znacima policijskog službenika, kada im je tim znacima zabranjen prolaz.”

Ukoliko se policija drži zakona, vozač bilo kog vozila sa prvenstvom prolaza ukoliko prođe kroz raskrsnicu na crveno svetlo, učinio je prekršaj. Slobodno tumačenje zakona može nekoga dovesti u veliki problem.

Da se razumemo, ne kažem da hitna treba da čeka na crvenom, ukoliko se neko bori za život. Samo sam izneo šta je zakon definisao, reakcija je koju je potpisao Ranko Marčetiić, koji u Gradskoj upravi Pančeva radi na poslu savetnika za razvoj saobraćaja.
MarketingNajnovije vesti