Kupanje u tamišu
Društvo

REZULTATI ISPITIVANJA POVRŠINSKIH VODA U PANČEVU I OKOLINI: Evo gde ne bi trebalo da se kupate

Pančevo, Uto, 30/07/2019 - 12:41
Aleksandar StojkovićKupališta na reci Tamiš (kupalište u Pančevu i Glogonju), na reci Dunav ( kupalište „Bela Stena“ (levo i desno od špica)), reci Ponjavici na kupalištu u Omoljici i Banatskom Brestovcu, kupalište u Ivanovu i kupalište na jezeru u Kačarevu mogu koristiti u svrhu kupanja i rekreacije dok se kupalište u Jabuci ne može koristiti za kupanje i rekreaciju, navodi se u izveštaju Zavoda za javno zdravlje Pančevo o kvalitetu površinskih voda.

Voda u Tamišu kod Glogonja i u Pančevu je II klase (dobar ekološki status), dok je kod kupališta u Jabuci IV klase (slab ekološki status). Problem kod Jabuke je prisustvo koliformnih bakterija i zbog toga se to kualište ne može koristiti za kupanja.

Kod Bele Stene voda u Dunavu je III klase desno od špica i IV klase levo od špixa, ali parametar biološka potrošnja kiseonika, koji je povećan levo od špica ne predsdstavlja rizikpo ljudsko zdravlje.

Dunav kod Ivanova je IV klase, a povišeni parametri takođe ne predstavljaju rizik po ljudsko zdravlje.

Voda u Ponjavici je IV klase kod Omoljice i V klase kod Banatskog Brestovca. Premda su ove klase okarakterisane kao slab i loš ekološki status, mišljenja doktora specijaliste higijene su da parametri koji su povišeni ne predstavljaju rizik za ljudsko zdravlje. U pitanju su pH vrednost, hemijska potrošnja kiseonika i suspendovane materije.

Što se Kačarevačkog jezera tiče, voda je klase III što predstavlja dobar ekološki status i može se koristiti za kupanje i rekreaciju.

Uzorci vode uzeti su 17. i 24. jula.

 

 
MarketingNajnovije vesti