Društvo

„Rupa” u zakonu: Mala matura ponovo u ugostiteljskim objektima

Pančevo, Uto, 10/05/2016 - 16:20
Mirjana Marić Veličković

Iako je ranije bila tradicija da se proslave male mature održavaju u školama već nekoliko godina unazad to više nije slučaj, pa se sve više škola i roditelja na insistiranje dece odlučuju za održavanje slavlja izvan škola.

Ono što predstavlja problem je preporuka Ministarsva prosvete koje je prvenstveno tražilo da se ova slavlja održavaju u školskim salama, a kasnije zakonom i donelo odluku da se zabranjuju proslave u restoranima i hotelima. S obzirom da veliki broj škola nema prostor u kom bi se održavali ovakvi događaji, sve više roditelja, na osnovu želja svoje dece samostalno organizuju proslave. To je moguće, jer u zakonu koji zabranjuje proslave izvan škola, ne postoji izričita zabrana da proslave organizuju roditelji. Ova „rupa u zakonu” dozvoljava da bez kršenja propisa đaci proslavljaju maturske večeri u objektima po želji.

Direktorka Osnovne škole „Miroslav Antić” iz Pančeva Dragana Krstić rekla je da zabrana važi za ugostiteljske objekte, ali ne i za domove kulture i slično, pa je njihova škola pronašla kompromisno rešenje da se male mature proslavljaju u restoranu Domu vojske Srbije u Pančevu. Kao i u drugim školama odluku da se proslava održi van škole doneta je na Savetu roditelja gde je većinom glasova usvojeno da lokacija proslave bude Dom vojske.

Ovo je čest slučaj, i mnogi direktori kažu da se odluke donose na insistiranje roditelja koji tvrde da škole nemaju uslove za održavanje ovakvih proslava. Direktorka Osnovne škole „Stevica Jovanović” Jasna Gađanski kaže da oni imaju izjave roditelja na osnovu kojih je doneta odluka da se mala matura organizuje van škole, i da je uvek veliki broj roditelja složan oko tog rešenja. Isti slučaj je i u selima, gde nam je direktorka Osnovne škole „Žarko Zrenjanin” iz Kačareva Slobodanka Đukić rekla da usled nedostatka adekvatne prostorije u školi, proslavu male mature roditelji organizuju u lokalnoj svečanoj sali, a kao i na svim maturama koje se održavaju van škola nastavnici i učitelji i u ovde dolaze kao gosti.

Jedan od retkih slučajeva je škola „Aksentije Maksimović” u Dolovu, u kojoj se mala matura tradicionalno održava u školskom holu. Direktor škole Predrag Bogatinčević kaže da u Dolovu ne postoji problem oko ove proslave, jer škola već godinama uspešno organizuje slavlja, pa roditelji nemaju razloga da menjaju nešto što je dobro i za njih i za decu.  

Mišljenje roditelja je uglavnom formirano na osnovu želja njihove dece, gde bi oni voleli da proslave malu maturu. Jedna majka osmaka iz Kačareva tvrdi da u ovom mestu ne postiji drugo rešenje, jer škola nema prostoriju u kojoj bi mogla da se održi ovakva svečanost, pa je proslava u sali koja se nalazi neposredno u blizini škole najbolje i najpristojnije rešenje.

Ministarstvo prosvete, se ipak sa ovim odlukama ne slaže i podseća na Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju: 

"Članom 39 ovog zakona propisano je da se proslave školskih i državnih praznika, početka i kraja školske godine i završetka osnovnoškolskog obrazovanja i vaspitanja za učenike organizuju u školi ili u dogovoru sa jedinicom lokalne samouprave u ustanovama kulture". 

U nedostatku prostora, većina škola nalazi najbolja rešenja kako bi se ove proslave organizovale i bile prihvatljive i za decu i roditelj, ali i nastavnike. Neki direktori škola smatraju da je ova tema previše osetljiva, a da njihove škole usled nemogućnosti da organizuju proslavu u svojim objektima moraju da ispoštuju odluke koje donosi većina roditelja.

Dok se zakon ne izmeni, ova „rupa u zakonu” biće jedino rešenje za organizaciju slavlja jer prostor za proslave ne može da se stvori preko noći, a deca ne mogu da završe osnovnu školu bez tradiconalne proslave male mature.

M. M. VeličkovićMarketing

Najnovije vesti