Foto: mediacentar

Društvo

ŠABIĆ: Mediji da ne objavljuju podatke kojima se vređa privatnost

Pančevo, Sre, 11/05/2016 - 09:55
Mirjana Marić Veličković

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je u utorak, 10. maja da je u krajnje zabrinjavajućoj, gotovo grotesknoj suprotnosti sa zakonskim odredbama učestalo pojavljivanja podataka o zdravstvenom stanju u javnosti, u štampanim i elektronskim medijima.

Šabić je zbog toga apelovao na medije da se, poštujući sopstveni novinarski kodeks, uzdrže od objavljivanja podataka kojima se vređa privatnost građana, a posebno je upozorio državne organe i medicinske ustanove koji su najčešći mogući izvor tih podataka, na zakonom predviđenu odgovornost.

Postupanje sa podacima o zdravstvenom stanju građana je prema njegovim rečima, ne samo kažnjiv prekršaj, predviđen kako Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti tako posebno i Zakonom o pravima pacijenata, sa kaznom za pojedinca do 50.000 dinara, a za ustanovu do milion dinara, nego i krivično delo za koje je predviđena kazna do tri godine zatvora.

Poverenik je naveo da će, u okviru ovlašćenja iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kontinuirano delovati na zaštiti prava građana.

On je podsetio da je Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, ali i posebno Zakonom o pravima pacijenata, izričito utvrđeno da podaci o zdravstvenom stanju spadaju u kategoriju tzv. naročito osetljivih podataka.

Više o ovome čitajte na sledećem linku.   Marketing

Najnovije vesti