• SAMOSTALNI SINDIKAT AZOTARE: Februarske plate očekujemo – stečaj ne bi bio dobar korak

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Zaposleni u HIP Azotari ove godine nemaju sreće sa platama. Prvo je kasnila januarska, a rok za isplatu februarske plate prema kolektivnom ugovoru prošao je još 5. marta.

    – Poslednje najave su da će februarska plata biti isplaćena do kraja nedelje. Ona ne bi trebalo da bude umanjivana. – kaže predsednik Samostalnog sindikata u Azotari Gradiša Živanović.

    Nevolje oko uspostavljanja rada u punom kapacitetu prouzrokovale su manju proizvodnju. Svojevremeno generalni direktor Azotare Miljan Đurović izneo je podatak da je u januaru ostvareno tek pola planiranog. U međuvremenu, i pored upornosti, nismo uspeli da stupio u kontakt sa direktorom Đurovićem da bismo dobili nove podatke o radu i proizvodnji. Ipak ideja da se zbog loših poslovnih prilika umanje zarade u Azotari biće ostvarena.

    – Radnici su opet rešili da pomognu Azotaru. Izašli smo u susret tako što smo kao sindikat prihvatili aneks kolektivnog ugovora. Pa će osnovica za obračun zarada od 16. marta biti i do 25 odsto manja. – kaže Gradiša Živanović.

    Ministar privrede u Vladi Srbije Milan Knežević je najavio da bi sa privatizacijom Azotare i Petrohemije moglo da se krene do kraja marta, a na predizbornom skupu premijer Aleksandar Vučić ocenio je da zaposleni ne bi trebalo da budu zabrinuti jer ima zainteresovanih za privatizaciju Azotare. Radi se o kompanijama iz Mađarske.

    – Nema sindikat nikakvu ulogu u privatizaciji odnosno prodaji. Ne verujem da tu sindikati išta mogu da urade. Nemamo ni dovoljno informacija. – kratko komentariše Živanović.

    HIP Azotara je već jednom neuspešno privatizovana, a onda je upravljanje u ime države preuzelo javno preduzeće “Srbijagas”.  Nekoliko pitanja o situaciji i sudbini Azotare postavili smo i direktoru “Srbijagasa”, ali odgovore još uvek očekujemo. Postoje i komentari zabrinutih da bi se moglo desiti da pre privatizacije Azotara prođe i kroz stečaj.

    – Postoji i ta mogućnost. Smatramo da to ne bi bilo dobro za zaposlene. – zaključuje Gradiša Živanović.

    Zaposleni u HIP Azotari ove godine nemaju sreće sa platama. Prvo je kasnila januarska, a rok za isplatu februarske plate prema kolektivnom ugovoru prošao je još 5. marta.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo