Neplanirani susret gradonačelnika i radnika Apoteke Pančevo

Sastanak u ministarstvu - dan D za ustanovu

Pančevo, Uto, 12/04/2016 - 17:25
Ivana Predić
Vršilac dužnosti direktora ustanove Melanija Bonin najavila ostavku

Neplanirani sastanak radnika Apoteke Pančevo sa Sašom Pavlovim, gradonačelnikom Pančeva, koji je održan danas (12. aprila), u velikoj sali Gradske uprave Pančevo, nije doneo konkretna rešenja, ali iz izjava prvog čoveka grada, može se zaključiti da je lokalna samouprava ipak donela neke konkretne odluke. Sastanak je obeležila i najava Melanije Bonin, sadašnjeg v. d. direktora ustanove da će već na narednoj sednici Gradske skupštine dati ostavku. Svoju odluku obrazložila je sledećim rečima:

„Vidim da ne mogu da uradim ništa da bi se poboljšala situacija u Apoteci. Mislim da je država pokazala jednu neozbiljnost, grad ne može ništa da uradi i verujem da se još dugo ova kriza neće rešiti“.

Radnici Apoteke Pančevo održali su danas (utorak, 12. april) miran potest ispred ministarstava i Vlade Srbije jer država ni posle mesec i po dana nakon dogovora o isplati duga u iznosu blokade računa, nije prebacila novac lokalnoj samoupravi.

Predstavnici Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija su nakon protesta pozvali predstavnike zaposlenih u Apoteci Pančevo na sastanak, na kojem su po ko zna koji put dobili isti odgovor - da treba da se obrate lokalnoj samoupravi i da se traži model po kojem će se rešiti problem. Nakon toga na sastanak koji će biti održan sutra ujutru, pozvan je i Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

On je istakao da će na sutrašnjem sastanku zatražiti od predstavnika ministarstava konkretna rešenja i model za rešavanje problema u Apoteci Pančevo.

 „Država mora da da zakonski osnov i da ponudi rešenje, kakvo god ono bilo jer već četiri meseca stojimo u mestu i nismo napravili ni korak ka rešavanju situacije“, istakao je Pavlov i dodao da je do sada prisustvovao na deset sastanaka sa predstavnicima ministarstava, a u rešavanje problema uključili su se i NALED i Privredna komora.

Pavlov je istakao da će, ukoliko na sutrašnjem sastanku bude rečeno da novca nema i da lokalna samouprava mora sama da otplati dug, sazvati sednicu Skupštine Grada radi izglasavanja rebalansa i prebacivanja sredstava sa drugih pozicija za izmirivanje duga Apoteke Pančevo.

Gradonačelnik je najavio da će do kraja nedelje radnicima biti isplaćena i druga obećana plata, ali je rešavanje zdravstvenog osiguranja zaposlenih ostalo nejasno.

Na pitanje novinara da će lokalna samouprava obezbediti dežurstvo privatnih apoteka, jer trenutno u gradu ne postoji apoteka koja radi 24 sata, Pavlov je odgovorio da bi se na taj način obesmislila borba za državnu Apoteku.

„Bilo je nekoliko privatnika koji su hteli da prošire svoju delatnost i da uvedu dežurstvo, ali da mislim da smo to uradili, da ova borba ne bi imala smisla“, zaključio je gradonačelnik.

Apoteka Pančevo radi bez interenta i telefona, a kako je upozorila Melanija Bonin, za manje od mesec dana ustanovi će biti isključeni i fiskalni štampači, zbog čega neće moći da šalju izveštaje Ministarstvu finansija. Bez te kontrole, navode zaposleni, oni neće moći da rade i objekti će im biti zatvoreni.

I. Predić

 

  
MarketingNajnovije vesti