Društvo

Šetnjom kroz centar grada obeležen Dan belog štapa

Pančevo, Pet, 14/10/2016 - 15:36
Mirjana Marić Veličković

Međuopštinska organizacija Saveza slepih Pančeva i Dom za lica sa oštećenim vidom „Zbrinjavanje" u petak, 14. oktobra, organizovala je tradiconalnu šetnju centralnim ulicama Pančeva kojom je obeležen 15. oktobar Dan belog štapa – Dan slepih. 

U šetnju sa korisnicima Međuopštinske organizacije Saveza slepih Pančeva i Doma za lica sa oštećenim vidom „Zbrinjavanje" išao je i gradski većnik zadužen za rad, socijalna pitanja i zapošljavanje, Milenko Čučković. Nakon šetnje, u holu Gradske uprave, on je pozdravio prisutne i rekao da Grad Pančevo svake godine podržava rad Saveza i njihove aktivnosti. 

– Grad Pančevo određenim sredstvima prati redovne aktivnosti Međuopštinske organizacije Saveza slepih Pančeva. To je 1.250.000 dinara na godišnjem nivou, ali i kroz projekte putem kojih oni mogu da dobiju sredstva, rekao je Čučković.

Korisnici Doma i Saveza su iskoristili ovu priliku i obratili se većniku i skrenuli pažnju na probleme sa kojima se suočavaju. Kao i veliki broj ljudi na nivou cele Srbije, osobe sa oštećenjem vida takođe muči nezaposlenost. U ovom slučaju nedostatak bilo kakve ponude poslova koje mogu da obavaljaju slepi ljudi. Oni su od većnika zatražili da se zvučni semafor u glavnoj ulici popravi i uputili molbu da im se omogući besplatan prevoz u ATP autobusima na relaciji Pančevo-Beograd koji su do pre nekoliko godina imali. 

Povodom problema nazaposlenosti osoba sa invaliditetom Milenko Čučković je rekao: 

– Kada je u pitanju zapošljavanje, nastojaćemo da pomognemo, zakonske osnove postoje i na tome se radi. Mislim da ćemo u toku naredne godine barem nekoliko ljudi zaposliti preko javnih radova ili na neki drugi način, da pokažemo dobru volju prema ljudima sa ovom vrstom invaliditeta.

dan_belih_stapova_pancevo2016_2.jpg

 

Zlatibor Lazarov, predsednik Međuopštinske organizacije Saveza slepih Pančeva rekao je da se ovaj dan obeležava sa ciljem da građani prepoznaju slepe i slabovide osobe i da se privuče njihova pažnja. 

– Mi smo najstarija organizacija koja je osnovana za vreme SFRJ. Ona je nastala u Kačarevu 1946. godine, ali se kasnije preselila u grad Pančevo. Za tih 70 godina kroz organizaciju je prošlo mnogo ljudi, među kojima je bilo dosta sportista i aktivnih članova na svim drugim poljima, rekao je Lazarov.

Ovom prilikom on je najavio centralnu proslavu 70 godina postojanja Međuopštinske organizacije Saveza slepih Pančeva, koja će biti održana u utorak 18. oktobra u Gerontološkom centru.Marketing

Najnovije vesti