Društvo

Sigurna kuća Pančevo dobila licencu za rad

Pančevo, Pet, 08/07/2016 - 10:02
Ivana Predić

Prihvatilište za žene i decu žrtve porodičnog nasilja - Sigurna kuća Pančevo, prva je ustanova te vrste socijalne zaštite u zemlji koja je dobila licencu za rad.

Rešenje Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja stiglo je u Centar za socijalni rad „Solidarnost“ Pančevo, koji rukovodi Sigurnom kućom, 21. juna i izdato je na pet godina. Za to vreme Sigurna kuća će realizovati određene aktivnosti radi podizanja kvaliteta usluga.

Tim povodom, u četvrtak, 7. jula, u Gradskoj upravi održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili Jasna Vujičić, rukovodilac Sigurne kuće, Zoran Albijanić, direktor Centra za socijalni rad i Milenko Čučković, gradski većnik zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

On je rekao da je dobijanjem licence potvrđeno da Sigurna kuća ispunjava uslove za rad, te da je otvaranjem te ustanove Pančevo dobilo kvalitetniju uslugu socijalne zaštite za žrtve porodičnog nasilja. Čučković je izneo podatak da je prošle godine 57 žena i 47 dece koristilo uslugu Sigurne kuće, 35 lica savetodavne usluge, a 356 osoba je pozvalo SOS telefon.

Zoran Albijanić objasnio je da su, na osnovu Pravilnika o standardima za pružanje usluga socijalne zaštite donetog 2013. godine, ustanove imale rok od tri godine da podnesu Zahteve za izdavanje licence. On je istakao da su standardi bili prilično visoki, ali da je Centar za socijalni rad na vreme podneo zahtev i ispunio tražene uslove.

Za dobijanje rešenja koji garantuje stručnost, kredibilitet i pouzdanost organizacije i stručnih radnika koji pružaju usluge socijalne zaštite u Srbiji, zaposleni u Sigurnoj kući pripremali su se godinu i po dana.

„Put do dobijanja licence je za nas bio veoma dug i težak, ali je danas veliko zadovoljstvo što smo uspeli da za naše korisnice obezbedimo uslove da u vreme boravka u kući imaju punu podršku, vreme i prostor da podignu svoje snage. Takođe, 24 sata na raspolaganju su im stručna lica koja su uvek tu da odgovore na njihove potrebe”, istakla je Jasna Vujičić, koordinatorka Sigurne kuće.

Ona je dodala da je radi licenciranja ustanova morala da ispuni niz uslova i standarda, koji se odnose na lokaciju, prostor, opremu, broj i stručnost angažovanog stručnog osoblja i organizaciju rada. Rešenjem, Sigurnoj kući odobren je smeštajni kapacitet za 15 osoba.

Od početka godine kroz Sigurnu kuću je prošlo čak 58 žena sa decom. Prema rečima Jasne Vujičić povećan je broj žena koje dolaze sa troje i četvoro dece, ali zabrinjava to što ostaju veoma kratko u kući - u proseku deset dana.

„To je pokazatelj nedovoljne spremnosti za borbu, nedovoljnih uslova za izlazak iz nasilja, povratak u nasilnu zajednicu. Mislim da kao društvo treba da više da radimo na prevenciji, jer se nasiljem obično bavimo kada se nešto već desi”, istakla je Jasna Vujičić.

Sigurna kuća u Pančevu je regionalnog karaktera i prima žrtve porodičnog nasilja sa teritorije celog južnog Banata, a prema podacima najveći broj žrtava je iz grada Pančeva.

SOS telefon Sigurne kuće 0800/ 100 113 otvoren je svakog radnog dana od 9 do 19 sati. Poziv je besplatan.

I. PredićMarketing

Najnovije vesti