• SKORENOVAC: Uprkos kiši i koroni održani trinaesti „Dani mađarske kuhinje” uz gulaš i druge pikanterije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    I uprkos koronavirusu i hladnom vremenu, najpoznatija manifestacija u Skorenovcu i jedna od najprimaljivijih za gurmane u okruženju –  Dani mađarske kuhinje, održana je u subotu, 9. oktobra, po trinaesti put u centru tog kovinskog sela.

    Iako je pre svega kiša uticala da bude neuporedivo manje učesnika i gostiju nego što je planirano, pedantni domaćini su se potrudili da ne odstupe od oprobanog koncepta – kotlići raspoređeni u dve glavne ulice; uz njih i brojni štandovi sa suhomesnatim proizvodima, slatkišima i raznim džidžabidžama, dok su okolni ugostiteljski objekti nudili piće ljubiteljima gastronomskih specijaliteta, koji su tamo donosili neki od sadržaja iz dvadesetak kazana. A bilo je svega – pasulja, papaka u saftu, škembića, pilićeg, ovčjeg ili svinjskog paprikaša i, naravno, prepoznatljivog pikantnog mađarskog gulaša, poput onog koji je skuvao Andraš Gašpar iz Kovina, čiji je kotlić bio doslovce pobrisan.

    Jedini koji se razlikovao od svih drugih je legendarni pukovnik u penziji, Zoltan Dani, najpoznatiji žitelj Skorenovca, poznat po tome što je za vreme bombardovanja srušio američki „nevidljivi” avion. On je spremao tradicionalni i pomalo zaboravljeni specijalitet pod nazivom kotlovina.

    – Na gornjem delu specijalnog tanjirastog kotlića peku se krmenadle i kobasice, a u donjem unutrašnjem krčka se razno povrće – luk, paprika, paradajz… Na kraju se sve to sjedini u jednu ukusnu masu, koju ljudi u slast pojedu – rekao je Dani.

    Inače, on je upravo kotlovinu poslužio pilotu koji je upravljao pomenutim „steltom” te 1999. godine.       Kako je ovaj Amerikanac slovenačkog porekla preživeo rušenje sofisticiranog aviona, mnogo godina kasnije došao je u Skorenovac kod penzionisanog pukovnika, koji je za vreme NATO agresije predvodio proslavljenu jedinicu protivvazdušne odbrane srpske vojske.

    Zoltan Dani i jedan od rodonačelnika ove manifestacije, zajedno sa bratom Erneom, takođe poznatom i po tome što je pre petnaestak godina od Skorenovca napravio malo turističko čudo, sa po više hiljada noćenja godišnje, prvenstveno gostiju iz zemlje severnog suseda.

    U njegovom lokalu danas je bilo i najživlje, uz vesele ritmove mađarske koji je izvodio mladi umetnik Norbert iz Mužlje.

     

     

    I uprkos koronavirusu i hladnom vremenu, najpoznatija manifestacija u Skorenovcu i jedna od najprimaljivijih za gurmane u okruženju –  Dani mađarske kuhinje, održana je u subotu, 9. oktobra, po trinaesti put u centru tog kovinskog sela.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo