Beba Foto: pixabay
U pančevačkom porodilištu već 12 godina se vrši provera sluha kod beba

Skrining dragocen za otkrivanje oštećenja

Pančevo, Pon, 28/03/2016 - 14:19
Ivana PredićAkcija Ministarstva zdravlja Srbije i „Blic fondacije" za nabavku aparata za proveru sluha kod beba u porodilištima u Srbiji, započeta je početkom meseca i do sada su kupljeni aparati za nekoliko ustanova. Od 56 porodilišta veliki broj njih nažalost nema aparat koji je spada u osnovnu opremu, i nije mnogo skup.

Pančevačka Opšta bolnica jedna je od retkih ustanova u kojoj se već 12 godina (od 2004.godine) sprovodi skrining sluha kod beba. Kako je objasnila Dragana Jovanović, iz pančevačkog porodilišta, koja je na temu audiometrije radila i stručni rad, reč je o jednostavnoj i bezbolnoj metodi koja se sprovodi nakon 24 sata od rođenja bebe.

Aparat je veličine daljinskog upravljača i ima nastavke za ušni kanal. Prisloni se bebi u uho kada je mirna i dobije se rezultat. Postoji mogućnost da se test prođe ili ne prođe. Ako se desi da je test negativan to ne znači odmah da dete ima problem sa sluhom i mi to naglašavamo i majkama. Pokušamo još jednom da uradimo test i ukoliko ne dobijemo pozitivan rezultat evidentiramo ga i obaveštavamo kolege iz Kabineta za audiologiju i oni dalje zakazuju retestiranje. Kod njih najčešće beba prođe test, a u koliko se to ne desi, prati se stanje do šest meseci, nakon čega se počinje sa rehabilitiacijom“, kaže Dragana Jovanović.

Benefit skrininga je, prema rečima dr Svetlane Radanović, neonatologa iz pančevačkog porodilišta, u tome što se započinje sa rehabilitacijom već u šestom mesecu, kada je moguće da dete nauči da govori. Ona je istakla da od 2004. godine od kada se radi skrining do danas, kod sedmoro dece je otkriven problem sa sluhom. Iako se naizgled čini da je to mali broj, naše sagovornice ističu da je svaki otkriven slučaj važan, te da je preventivni pregled u tom smislu dragocen. Od tog broja kod dve bebe zabeležena je pozitivna porodična anamneza, dok je kod ostale dece oštećenje sluha nastalo usled drugih faktora. Doktorka navodi da su najčešći uzroci patološki porođaji, u toku kojih dolazi do oštećenja usled nedostatka kiseonika.

U pančevačkom porodilištu u kojem se godišnje rodi oko 1.500 beba postoji jedan audiometar, a jedan nešto stariji, ima i Kabinet za audiologiju. Kako kažu naše sagovornice, porodilište je na dosta visokom nivou kada je oprema u pitanju, ali bi im dobro došao još jedan pulsni oksimetar, koji se koristi za merenje koncentracije kiseonika.

Osim skrininga sluha kod beba, u porodilištu se rade i drugi preventivni pregledi-skrining za ispitivanje funkcije štitaste žlezde i skrining za urođenje bolesti metabolizma, a sve u cilju ranog dijagnostikovanja poremećaja kako bi se oni lečili na vreme što detetu obezbeđuje normalan rast i razvoj.

I. Predić      
MarketingNajnovije vesti