Foto: Transfuzija
Realizovana akcija u Kačarevu

Sledeće nedelje akcije dobrovoljnog davanja krvi u Starčevu i Beloj Crkvi

Pančevo, Sre, 11/01/2017 - 14:15
Mirjana Marić Veličković
Ekipa Transfuzije je u utorak, 10. januara boravila u MZ Kačarevo, gde je krv dalo 14 dobrovoljnih davaoca krvi. Akciju su podržali Aktiv Crvenog krsta MZ Kačarevo, Snežana Ristić, saradnik i volonter Crvenog krsta i Zorica Čubrić ispred Skupštine MZ Kačarevo.  
 
Prema rečima dr Radmile Railić Ristovske, pred novogodišnje praznike, rezerve krvi su bile potpuno stabilne.
 
Bila je dogovorena akcija u HIP Azotari za 5. i 6. januar, ali zbog havarije koja se u fabrici desila, akcija dobrovoljnog davanja krvi je otkazana. Nažalost u havariji, život je izgubio radnik Azotare koji je inače bio veliki humanista i redovni davalac krvi. Otkazivanje akcije značilo je praktično oko 70 doza krvi manje, ali su u naredna dva dana 15 davaoca krvi iz Azotare dali krv u Transfuziji, rekla je dr Radmila.
 
U toku novogodišnjih praznika, operativni programi bili su svedeni na samo hitne operacije, ali je zbog velikog broja pacijenata koji su imali teška želudačno crevna krvarenja, zbog suportivne terapije krvlju onkoloških pacijenata i drugih teških bolesnika, potrošnja komponenata krvi bila je dosta velika u toku prazničnih dana. 
 
Proces zanavljanja rezervi krvi veoma je dinamičan i praktično je promenljiva kategorija iz sata u sat i iz dana u dan i zavisi od priliva davalaca krvi s jedne strane i s druge strane od potrošnje krvi toga sata ili dana, kaže dr. Railić Ristovska. 
 
Sledeće akcije zakazane su za 16. 1. 2017 u MZ Starčevo od 9-12h, 19. i  20. 1. 2017. Bela Crkva od 8-12h u Domu zdravlja B. Crkva.
 
 

Foto: Transfuzija
krv2.jpg

 

 

Foto: Transfuzija
krv3.jpg

 

 

 

 Marketing

Najnovije vesti