Photograph provided courtesy of the ICTY
Društvo

Srbija pokrenula postupak izručenja Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića

Izvor: 
Beta Čet, 10/03/2016 - 19:57

Srbija je obavestila Haški tribunal da je pokrenula postupak za izručenje troje članova Srpske radikalne stranke koje je Tribunal optužio za nepoštovanje suda, javlja Beta.

Tribunal je našeg sugrađanina Petra Jojića kao i Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio zbog uticanja na svedoke i ometanja pravde u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja. U redovnom izveštaju sudu, podnetom juče, pravni zastupnik Srbije Saša Obradović izvestio je raspravno veće da će "predmet u postupku za predaju optuženih, pošto je razmotren na poverljivoj sednici Vlade, biti hitno prosleđen Višem sudu u Beogradu na dalju nadležnost". "Čim dobijem obaveštenje da je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu doneo rešenje u skladu sa Zakonom o saradnji, izvestiću o tome sekretarijat Tribunala radi preduzimanja blagovremenih mera pripreme za početak postupka pred pretresnim većem",napisao je Obradović u izveštaju koji je Tribunal danas objavio.

Optuženi Jojić, Radeta i Ostojić više puta su izjavili da se neće dobrovoljno predati Tribunalu, što je rekao i njihov lider Vojislav Šešelj, kome bi Tribunal 31. marta trebalo da izrekne presudu po optužnici za zločine nad Muslimanima i Hrvatima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.Marketing

Najnovije vesti