• Srednjoškolci iz Ptuja na Manifestaciji “Naši slovenački specijaliteti” u Pančevu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pančevačko Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ organizovalo je po sedmi put tradicionalnu manifestaciju Gastronomski događaj “Naši slovenački specijaliteti” na kojoj su učestvovali učenici i profesori iz Škole za ekonomiju, turizam i poljoprivredu iz Ptuja iz Slovenije i učenici ugostiteljskog i poslastičarskog smera Ekonomske škole “Paja Marganović” iz Pančeva.

    Gosti iz Slovenije došli su u Pančevo u petak, 1. oktobra, kada su posetili Institut “Tamiš” i Poljoprivrednu školu “Josif Pančić”.

    Subota, 2. oktobar, bila je rezervisana za centralni događaj manifestacije. Prvo su profesori iz Ptuja bili gosti kolektiva Ekonomske škole, a u zbornici je bila organizovana i zajednička video prezentacija. Dok su kuvari spremali meni za ručak u kabinetu kuvarstva, učenici turističkog smera Ekonomske škole gostima iz Slovenije su predstavili grad Pančevo i tom prilikom su ih sproveli po školi i pratećim kabinetima.

    Usledila je šetnja kroz grad, a u podne je za sve goste bila organizovana vožnja katamaranom po Tamišu i Dunavu, koju je organizovala Turistička organizacija Pančeva. Dok se očekivao njihov povratak, učenici su uređivali salu za ručavanje, a kuvari su finiširali jela koja su pripremali za zajednički ručak.

    Direktorka Škole za ekonomiju, turizam i poljoprivredu iz Ptuja Darja Harb je istakla da nije bilo problema u komunikaciji jer u dobroj meri razumeju i govore srpski jezik.

    “Neverovatno je koliko imamo istih interesovanja i koliko smo po mentalitetu slični. Programi u vašim školama ne zaostaju za našim i veoma su kvalitetni. Istina je da su naši kabineti i uslovi koje imamo kod nas bolji nego u vašim školama, ali je znanje vaših profesora i učenika svakako na zavidnom nivou, u šta smo se i sami uverili ovom prilikom. Sa velikim zadovoljstvom ćemo ugostiti kolege iz Pančeva sledeće godine u Ptuju i iskreno se nadam da će ta saradnja da se proširi i na drugim poljima”, rekla je ona.

    Profesor praktične nastave kuvarstva iz pančevačke Ekonomske škole Saša Naumović rekao je da je za goste bio spremljen meni po recepturama iz slovenačke regije Štajerska.

    Direktor Ekonomske škole Nebojša Popovski naglasio je da je druženje profesora i učenika iste struke iz Pančeva i Ptuja od neprocenjivog značaja za njihovo dalje usavršavanje.

    “Sistem obrazovanja u Sloveniji je nešto drugačiji od našeg i prilagođen je standardima Evropske unije. Upoznavanje sa time će nam svakako biti značajno jer ćemo na jedan lep i praktičan način steći nova iskustva koja ćemo moći primenjivati i kod nas. Radujem se nastavku zajedničke saradnje, za koju verujem, da će posle prolaska pandemije, biti još bolja i zanimljivija”, istakao je on.

    Gradska većnica za obrazovanje mr Tatjana Božić istakla je da je povezivanje stručnih škola u regionu veoma važno za unapređenja obrazovnog sistema i da će ono u skorijoj budućnosti dati veoma dobre rezultate.

    “Imamo priliku da vidimo učenike iz Slovenije koji sarađuju i druže se sa našim učenicima. Ovakva vrsta saradnje je od neprocenjivog značaja za njihovo dalje školovanje i usavršavanje. Ovo je lep primer i ostalim školama kako treba raditi. Iskreno se nadam da će se sledeće godine ovakav skup ponovo održati i da ćemo imati učesnike i iz ostalih stručnih škola iz našeg regiona” rekla je Božićeva.

    Predsednik pančevačkog Udruženja Slovenaca “Logarska dolina” Josip Veber koji je bio glavni organizator cele manifestacije nije krio zadovoljstvo što se i pored složene epidemiološke situacije ovaj događaj ipak organizovao.

    “Ove godine smo ovu manifestaciju organizovali uz primenu propisanih epidemioloških i zaštitnih mera. Broj gostiju bio je strogo ograničen i pored članova uprave našeg Udruženja i profesora iz Slovenije bili su prisutni još samo direktori pančevačkih srednjih škola, predstavnici grada Pančeva kao i slovenačkog Nacionalnog saveta. Gastronomsko pravilo je da se svi veliki dogovori sklapaju za stolom, uz dobar ručak i prijateljsko raspoloženje. S obzirom na to da je razmena iskustava i saradnja protekla na najbolji mogući način očigledno je da će se tradicija gurmanskog druženja nastaviti, a kada se stvore uslove sigurno i proširiti”, istakao je Veber.

    Ovogodišnju manifestaciju su pomogli Kancelarija za slovenačku dijasporu iz Ljubljane, Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji kao i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice iz Novog Sada.

     

    Pančevačko Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ organizovalo je po sedmi put tradicionalnu manifestaciju Gastronomski događaj “Naši slovenački specijaliteti” na kojoj su učestvovali učenici i profesori iz Škole za ekonomiju, turizam i poljoprivredu iz Ptuja iz Slovenije i učenici ugostiteljskog i poslastičarskog smera Ekonomske škole “Paja Marganović” iz Pančeva.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]