Pančevke Svetionik znanja
Društvo

Srednjoškolke iz Pančeva su pobednice ovogodišnjeg Svetionika znanja

Izvor: 
Nedeljnik/013info Čet, 06/02/2020 - 18:01


Pobednice ovogodišnjeg Svetionika znanja su srednjoškolke iz Pančeva koje su rešile da naš grad ispune umetnički oslikanim kantama za odlaganje limenki i time pomognu podizanje svesti o čuvanju životne sredine. Pobednički tim čine Katarina Bugarin (Ekonomska), Aleksandra Samardžić (Tehička škola 23. Maj) i Ines Marjanović (Gimnazija), a njihova koordinatorka je Ljiljana Popović iz Connecting-a. Pobednički projekat je"Limerang".

Ova ideja devojaka iz Pančeva ujedno pomaže u podizanju svesti o pravilnom odlaganju đubreta sa ulica uz slogan „Šta te sprečava da recikliraš?“.

„Pobeda na takmičenju je bila neizvesna s obzirom da je bilo tu još super ideja. Kada su objavili da je pobednik Pančevo veoma smo bile srećne i zadovoljne. Žiri nas je dosta pohvalio, a ja sam bila veoma ponosna na svoje devojke i zaista mogu da kažem da su 100% zaslužile pobedu“, objasnila je Ljiljana Popović, koordinatorka tima iz Pančeva i istakla da je tokom procesa rada bilo dosta izazova. „Nimalo nije lako osmisliti projektnu ideju i krenuti u njeno izvođenje kroz kontaktiranje potencijalnih saradnika, ugovaranje same saradnje, smišljanje i pisanje budžeta, gde mora da se razmisli o svakom aspektu projekta ili osmišljavanje kampanji i marketinga. Bilo je tu dosta posla, ali učesnice Katarina, Aleksandra i Ines su bile veoma vredne. Radile su svake nedelje zadatke vezane za preslušane vebinare, a pored toga smo i radile na samom projektu“.

Pobednice su kao nagradu dobile putovanje u Grčku za 1. maj, poklone od ERSTE banke i organizaciju javne prezentacije kako bi promovisale svoj projekat.

Stručni žiri činili su predstavnici uspešnih kompanija koje posluju društveno odgovorno, humanitarnih fondacija i organizacija koje imaju razvijene programe podsticaja omladinskog aktivizma i preduzetništva: Tamara Jovanović, stručna saradnica za interne komunikacije i društveno odgovorno poslovanje ERSTE banke, Bojana Jevtović, projektna menadžerka Divac Fondacije i Filip Stojanović, brend menadžer Balkan Fun. Svi su se složili da je donošenje odluke bilo veoma komplikovano, pre svega zbog toga što je predstavljeno mnogo kvalitetnih ideja sa velikom perspektivom za realizaciju.

„Svetionik znanja“ je edukativno takmičenje u omladinskom aktivizmu, u kom već treću godinu zaredom učestvuje 60 srednjoškolaca iz 15 gradova Srbije. Kroz sticanje novih znanja iz projektnog menadžmenta, iskustava i poznanstava, Svetionik znanja iz godine u godinu podstiče mlade ljude da se uključe u život svojih lokalnih zajednica, da se pokrenu i učine nešto kako bi svoje gradove učinili lepšim i boljim.

Svetionik znanja organizuje Asocijacija za Afirmaciju kulture, uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

 

 

 
 
 MarketingNajnovije vesti