Pančevo Tamiš
Društvo

Srpsko - rumuska promo regata će se završiti u Pančevu

Pančevo, Sre, 14/08/2019 - 15:03
Ivana VlajovicPromo regata rekom Tamiš kroz Rumuniju i Srbiju, koja će se održati od 20. do 24. avgusta, biće poslednja zajednička aktivnost srpskih i rumunskih partnera u IPA projektu prekogranične saradnje „Eko Tamiš – novi turistički proizvod“. Ideja je da se tokom trajanja regate promoviše turistička ponuda opština i naselja na Tamišu, kada je u pitanju aktivni odmor.

Rumunski deo regate startuje 20, a završava 22. avgusta, kada iz Jaše Tomić startuje srpski deo koji će, preko Sečnja i Opova, 24. avgusta stići u Pančevo.

Cilj ovog projekta, koji su partnerski sprovodili Regionalna privredna komora Južnobanatskog upravnog okruga, Pokret gorana i centar volontera Pančevo i dve asocijacije iz Rumunije, bio je povezivanje turističkih radnika iz rumunskog i srpskog dela Banata i promocija reke Tamiš, kako bi dobila mesto koje joj pripada u rečnom turizmu.

Tokom programa prekogranične saradnje Srbije i Rumunije održani su brojni treninzi, izdate su karte najboljih lokacija za pecanje, biciklizam i pešačenje, ali i karte sa naznačenim mestima za posmatranje ptica karakterističnih za ovo podneblje, završava se postavljanje mobilijara, a po okončanju projekta biće završen i promotivni film, istakao je Marko Ćulibrk, direktor RPK Južnobanatskog upravnog okruga.

Za realizaciju ovog dvogodišnjeg projekta ukupno su odobrena sredstva u visini od 970 hiljada evra, od čega je 85 procenata finansirala Evropska unija, a 15 odsto Republika Srbija, istakla je Ljiljana Konevski, predsednica Pokreta gorana i centra volontera Pančevo. Ona je ovom prilikom najavila i početak novog projekta u saradnji sa Rumunijom sa čijom realizacijom se kreće u septembru, a koji je namenjen mladima uzrasta od vrtića do srdnjih škola u kome će se raditi na njihovom osposobljavanju za ekološke aktivnosti, čuvanje životne sredine i snalaženje u vanrednim situacijama.

 

 
MarketingNajnovije vesti