Zagađenje Pančevo, 27. oktobar 2019
Društvo

ŠTA TO DIŠEMO? U Pančevu i danas jako zagađen vazduh

Izvor: 
013info Ned, 27/10/2019 - 12:44


U Pančevu je i danas jako zagađen vazduh, sudeći prema podacima koje vidimo na mapi Agencije za zaštitu životne sredine. Naime, na mernom mestu „Vatrogasni dom" po Agenciji izmereno je 123,47 mikorograma, u Vojlovici 161,05, a u Starčevu čak 204.25 mikrograma PM-10 suspendovanih čestica po kubnom metru vazduha na 24-časovnom nivou. Dozvoljeno je 50. Po podacima agencije to se tretira jao JAKO ZAGAĐEN vazduh.

Zagađenje Pančevo, 27. oktobar 2019
zagadjenje_27_oktobar.jpg

 

Podaci Zavoda za javno zdravlje Pančevo pokazuju da je u 11 sati izmereno 206 mikrograma PM-10 čestica po kubnom metru vazduha.

 

Zagađenje Pančevo, 27. oktobar 2019
zagadjenje_zzjzpa_27._oktobar.jpg

 

Kada podaci pokazuju da je vazduh zagađen ili jako zagađen, što se može pratiti na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, kao u mnogim gradovima u Srbiji ovog jutra, treba pratiti savete stručnjaka. Zdravstvene tegobe se tada mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod starih, dece i osoba sa oboljenjem srca i pluća mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba, navodi Radio-televizija Srbije.

 

Preporuka za osetljive grupe je, da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da preusmere obavljanje aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Preporuka za ostale u populaciji je da skrate dužinu i intenzitet napornih aktivnosti i da prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

 

Od Gradske uprave Pančeva portal 013info je mejlom zatražio komentar o zagađenju vazduha u petak ujutro. Komentar još uvek nismo dobili.
MarketingNajnovije vesti