• Šta su pred sudom rekli hirurg Trifunović, majka, tetka i muž pokojne Marijane Jojkić?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 9. septembra – Pred Osnovnim sudom u Pančevu danas je nastavljeno suđenje dr Aleksandru Ivici, hirurgu u Opštoj bolnici Pančevo, optuženom da je marta 2006. godine počinio krivično delo Teško delo protiv zdravlja ljudi.

    Pred sudijom Irinelom Daleom danas je svedočio hirurg dr Milan Trifunović o činjenicama i okolnostima lečenja sada pokojne Marijane Jojkić. A zatim su i troje oštećenih, majka pokojne Marijane – Milovanović Kruna, Marijanina tetka – Milovanović Ivana, kao i udovac Bojan Jojkić, pred sudom posvedočili o kontaktima sa dr Ivicom kritičnih dana u martu 2006. godine.

    Svedok Trifunović je bio na 24-časovnom dežurstvu od subote do nedelje ujutru, a pokojna Marijana Jojkić na odeljenje hirugije bila je primljena u petak kasno popodne. Kako je Trifunović pred sudom istakao, Jojkićku je pregledao ujutru, a simptomi i stanje nisu ukazivali na potrebu hirurškog lečenja. Zbog nepromenjenog stanja, bolova ispod desnog podrebarnog pojasa, povišene temperature i povišenih leukocita, ali i zbog toga što je prvi ultrazvuk pokazao da uzročnik nije žučna kesa – tražio je novi ultrazvuk nalaz i nove laboratorijske nalaze, ali ih nikad nije video, pošto mu se dežurstvo završilo. Trifunović je dežurstvo primio od Ivice i njemu ga je u nedelju ujutru predao.

    Kako je ocenio, nije bilo bitnih simptoma koji bi naveli na sumnju da je reč o zapaljenju slepog creva. Pacijentkinja je bila nepromenjenog stanja, terapiju nije menjao, jer se to ne čini u prva 2-3 dana primene, a video je tokom dežurstva i „kako šeta po hodniku”. Trifunović je rekao i kako je kao dežurni hirurg imao uvid u zdravstvenu dokumentaciju, a da je o bolesnici Jojkić od dr Ivice, prilikom primanja dežurstva, dobio informaciju da je imala kolaps – kratki prekid svesti.

    Na okolnosti kontakta oštećenih sa hirurgom Ivicom tokom lečenja pokojne Marijane Jojkić u Opštoj bolnici Pančevo, tužilaštvo je tražilo suočenje, a odbrana je smatrala da ti dokumenti već postoje u predmetu i da suočenje ne bi trebalo ponavljati, jer bi samo diglo tenziju.

    Posle pauze sudija Dalea je dozvolio oštećenima da iznesu podatke o kontaktima sa hirurgom Ivicom, koji je ćuteći to slušao i ostao pri ranije iznetim izjavama.

    Majka pokojne Marijane Jojkić rekla je da je u ponedeljak ujutru u bolnici razgovarala sa hirurgom Ivicom i da mu je rekla da kao laik sumnja na slepo crevo, a da je dobila odgovor kako nije slepo crevo u pitanju.

    Udovac Bojan Jojkić, uz opasku da je u vojsci bio bolničar, istakao je da je imao dva kontakta hirurgom Ivicom, prvi kada je pokojnu Marijanu u petak dovezao i drugi u sredu kada je sa uputom poslata za Beograd na Klinički centar. Kako je istakao, još u petak je hirurgu rekao da na osnovu simptoma, grčenja desne noge, zatvora, pada na tuširanju i nesvestice, sumnja da je u pitanju slepo crevo, ali da je dobio odgovor da nije slepo crevo i da ne brine. Imao je poverenja u hirurga koji je njega i pokojnu Marijanu u sredu, dok su čekali uput za odlazak u Beograd i Klinički centar, zagrlio i rekao kako ništa nije strašno.

    O susretu sa hirurgom Ivicom u petak noću na odeljenju kada je došla da pomogne pokojnoj Marijani svedočila je i njena tetka Ivana Milovanović. Došla je u bolnicu u kasnim večernjim satima da pomogne Marijani, jer joj je bilo loše, pa je susrela Ivicu na stepenicama, pa su zajedno ušli u sobu gde je navodno hirurg uveravao pokojnu Marijanu da joj je bolje. Posle sat i pomoći Marijani Ivana je potražila dežurnog hirurga dr Ivicu i prenela mu, kako je pred sudom rekla, da je Marijani loše, da ne može ni da leži ni da sedi da joj trne desna noga na šta je, kako kaže, dobila odgovor da je Marijana razmažena i da je u bolnicu došla da se odmori od kuće i dece. Ivana Milovanović objasnila je i da pokojna Marijana u subotu nije šetala po hodniku, kako je svedočio dr Trifunović, nego da su je ona i brat praktično pod ruku vukli do toaleta kako bi je istuširali.

    Nastavak suđenja u ovom ponovljenom postupku sudija Dalea zakazao je za 26. septembar kada se očekuju završne reči.

    Osnovni sud krajem prošle godine doneo je u ovom predmetu osuđujuću presudu, ali je postupajući po žalbi branioca Apelacioni sud u Beogradu presudu ukinuo i rešenjem vratio na ponovno suđenje. Tokom ponovljenog suđenja, na predlog odbrane, a posle 10 godina od kritičnih dana koje je pokojna Marijana Jojkić provela na hiruškom odeljenju Opšte bolnice, pre hirurga Trifunovića svedočili su i hirurzi Ljuba Kontić i Branislav Marčetić.

    PANČEVO, 9. septembra – Pred Osnovnim sudom u Pančevu danas je nastavljeno suđenje dr Aleksandru Ivici, hirurgu u Opštoj bolnici Pančevo, optuženom da je marta 2006. godine počinio krivično delo Teško delo protiv zdravlja ljudi. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo