• STARČEVO: Izviđači bili u Kruševcu na „Krilima jastreba”

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Sedam starčevačkih izviđača učestvovalo je u avanturističko-istraživačkom izazovu pod nazivom „Krilima jastreba” koji održan od 30. septembra do 2. oktobra u Kruševcu i okolini.

    Aktivnost je bila namenjena izviđačima uzrasta od 11 do 15 i 15 do 19 godina, a domaćin je bio odred izviđača „Jastreb” iz Kruševca, sa kojim starčevačka organizacija veoma dobro sarađuje.

    Prvog dana aktivnosti posećen je Šarengrad – kruševački Dino park, u kome se odvijala manifestacija „Noć istraživača”. Tom prilikom skauti su posmatrali Saturnove prstenove, Jupiterove mesece, kao i Mesečeva mora i kratere kroz različite vrste teleskopa.

    Oni su se takođe upoznali i s jednim delom Kruševca, ali i organizovali sebi slobodno vreme kroz različite izazovne igre na terenima inspirativnog Šarangrada, što je i jedan od alteranativnih naziva Kruševca.

    Drugog dana, izazov je nastavljen kroz uspon na planinu Jastrebac i jedan od njenih vrhova pod nazivom „Bela stena” koji se nalazi na 1.256 metara nadmorske visine.

    Iako su iz ravnog Banata, starčevački skauti bili su prvi na vrhu, pokazavši dobru kondiciju i zadržavši osmehe do samog spusta nazad.

    U usponu na vrh učestvovalo je preko 300 učesnika iz više krajeva zemlje, planinara, rekreativaca i izviđača. Tokom uspona i spusta izviđačke vođe su učesnicima spontano prenosili znanja iz izhrane u prirodi i šta se sve može jesti sirovo ili prerađeno u slučaju nužde ali i kao poslastica.

    Nakon toga do večernjih sati izviđači su uživali u mogućnostima „lejkrisorta” na Jastrebcu. Preostali sati drugog dana provedeni su u zabavnim igrama i druženju, ali ih je umor brzo savladao.

    U nedelju, poslednjeg dana aktivnosti, usledilo je pakovanje, dodela diploma, osvrt na savladan izviđački program kao i završetak obilska znamenitosti Kruševca poput Spomenika kosovskim junacima i posetu Lazarevom gradu.

    Puni utisaka izviđači su se vratili u ravni Banat, iskusniji za još jednu planinu, pametniji za nova stečena znanja i vedriji za nove upoznate prijatelje.

    Sedam starčevačkih izviđača učestvovalo je u avanturističko-istraživačkom izazovu pod nazivom „Krilima jastreba” koji održan od 30. septembra do 2. oktobra u Kruševcu i okolini.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo