Društvo

STARČEVO: Održan peti S.P.O.J.I.

Pančevo, Sub, 11/08/2018 - 20:25
Suzana Prvulj


Peto po redu Starčevačko prvenstvo ozbiljno jeftinih igračaka, održano je u subotu, 11. avgusta, u Domu kulture Stačevo. Kao i ranije, ova manifestacija okupila je veliki broj dece iz više gradova, a sada su učestvovala i dva takmičara iz Kanade i jedan iz Italije. Ovogodišnji slogan bio je „Smisli pokretnu ozbiljno jeftinu igračku”, a cilj festivala je da najmlađima obezbedi druženje, zabavu i priliku da nauče nešto novo.

S.P.O.J.I. je počeo radionicom na kojoj su učesnici pravili svoje igračke, uz pomoć kojih su se kasnije takmičili, i to u bacanju aviona od papira i pravljenju velikih balona od sapunice. Takođe, deca su sama ili uz pomoć jedne osobe, pravila rakete od reciklažnih materijala, da bi ih zatim puštala niz stazu „Superspuštalice”.

Sa namerom da se napravi što jeftinija, a što pokretnija igračka, bio je postavljen štand na kom su učesnici izlagali svoje patente. Mogli su da su ih naprave na licu mesta, ali i da ih ponesu od kuće.

Najboljim inovatorima dodeljene su novčane nagrade u iznosu od 10.000, 5.000 i 3.000 dinara, dok su takmičari osvajali pehar, medalje, diplome, ali i vaučere za piće i hranu.

Po proceni žirija, najbolji inovatori bili su Marija Todorović koja je osvojila prvo mesto, Relja Ratkov koji je na drugom mestu, dok je treće pripalo Stanku i Borku Pavlov, koji su ujedno dobili i pehar, s obzirom na to da su osvojili dve medalje.

U puštanju raketa, Đorđu Drinjaku pripalo je prvo mesto, Viktoru Ratkovu drugo, a Stana Spasovski osvojila je treće mesto.

Veljko Petrović je na prvom mestu u bacanju aviona, na drugom je Luna Acegan, na trećem je Borko Pavlov.

Najbolja u pravljenju balona od sapunice bila je Iva Marić, drugo mesto zauzela je Ivana Filipovski, a treće Denis Spanić.

U kategoriji estetskih inovacija na prvom mestu je Ana Šic, drugo mesto pripalo je Ognjenu Avramoviću, a treće su osvojile Dunja i Anja Veličković.

Članove žirija činili su: Danica Veselinov, Natalija Sknepnek Avramović, Živana Krejić, Snežana Ćuruvija i Marko Ivošević

Organizator S.P.O.J.I. festivala je Mirko Trubarac, a učestvovanje je i ove godine bilo je besplatno.
MarketingNajnovije vesti