Foto: pixabay
Društvo

Stejt department dao negativnu ocenu Srbiji za borbu protiv trgovine ljudima

Izvor: 
Novosti Sub, 02/07/2016 - 18:09
Nacrt Startegije za borbu protiv trgovine ljudima nije već treću godinu usvojen

Stejt department je u svom najnovijem izveštaju o trgovini ljudima negativno ocenio Srbiju i stavio je na listu za praćenje napora koje ulaže na polju prevencije, identifikacije i sveobuhvatne sistemske podrške žrtvama trgovine ljudima, saopštilo je Udruženje građana za borbu protiv trgovine ljudima Atina.

Takva ocena došla je nakon činjenice da nacrt Startegije za borbu protiv trgovine ljudima nije već treću godinu usvojen, kao i da 15 godina nakon uspostavljanja sistema zaštite žrtava trgovine ljudima Vlada Srbije i dalje ne izdvaja sredstva za sistemsku podršku programa koji se bave direktnom podrškom žrtavama, kao i prevencijom trgovine ljudima.

Pored toga, jedan od prepoznatih problema u Srbiji je i mehanizam identifikacije žrtava, jer je činjenica da ih se iz godine u godinu identifikuje sve manje, što ne korespondira sa realnim dešavanjima u društvu i državi.

Stotine dece i mladih u Srbiji prinuđeno je na prošnju i rad, a devojčice na sklapanje prinudnih brakova, a sistem još nema izgrađene mehanizme za prevenciju i njihovu zaštitu.

U saopštenju se ističe da je iskustvo Udruženja građana Atina da 87 odsto sudskih presuda bivaju oborene, epilog sudskog postupka izostaje, a neretko žrtve nisu zaštićene od sekundarne viktimizacije. Uz to, retko se odlučuje o odštetnim zahtevima, a ne postoji ni mogućnost kompenzacije žrtvama zbog situacije i traume koje su preživele.

Opširnije na linku.
MarketingNajnovije vesti