Kupanje u tamišu
Društvo

Stigli rezultati najnovijeg ispitivanja vode na kupalištima u Pančevu i okolini

Pančevo, Čet, 19/09/2019 - 10:12
Ivana VlajovicPrema rezultatima najnovijeg ispitivanja kvaliteta povrinskih voda u Gradu Pančevu, kupališta na rekama Dunav, Tamiš i Ponjavica, kao i kupališta u Ivanovu i na jezeru u Kačarevu mogu se koristiti u svrhu kupanja i rekreacije.

Kontrolisani uzorci reke Tamiš sa kupališta u Pančevu, Jabuci i Glogonju, kao i reke Dunav sa kupališta Bela Stena imaju umeren ekološki status i zadovoljavaju kriterijume za klasu III za vodna tela tip 1, te se mogu se koristiti za kupanje i rekreaciju. Takođe, i voda iz jezera u Kačarevu ima umeren ekološki status i zadovoljava kriterijume za veštačka vodna tela za klasu III pa se može koristiti za kupanje, sport i rekreaciju.

Voda sa kupališta u Ivanovu ima slab ekološki status i zadovoljava kriterijume za klasu IV zbog povećanih koncentracija  HPK (bihromatska metoda) i BPK5, ali se mogu koristiti za rekreaciju i sportske aktivnosti u vodi jer ne predstavljaju rizik po zdravlje ljudi.

Kontrolisani uzorci sa reke Ponjavice na kupalištima u Omoljici  i Banatskom Brestovcu su van definisanih klasa za veštačka vodna tela zbog povećanih koncentracija pH vrednosti i HPK (bihromatska metoda) na kupalištu u Omoljici, ali ne predstavljaju rizik po zdravlje ljudi koji ova kupališta koriste za rekreaciju i sportske aktivnosti u vodi već mogu negativno uticati na biljni i životinjski svet u vodi.

 

 
MarketingNajnovije vesti