Društvo

Svaki policajac će imati psihološki dosije

Izvor: 
Politika Ned, 01/05/2016 - 23:21
Posle dugogodišnje polemike da li je srpskoj policiji potrebna zasebna psihološka služba, u MUP-u je najnovijom sistematizacijom formirano Odeljenje za psihološku prevenciju i selekciju.

Iako je broj psihologa u odnosu na broj zaposlenih (oko 2.300 policajaca na psihologa) daleko ispod idealnog evropskog standarda (manje od 100 policajaca na jednog psihologa), oni će ubuduće zaposlenima u MUP-u biti dostupni 24 časa dnevno.  

Psiholozi će biti uključeni u selekciju kandidata prilikom zapošljavanja i biće sastavni deo tima prilikom planiranja policijskih akcija. Svaki policajac imaće psihološki dosije.  

"Sa svim zaposlenima ćemo razgovarati i kreirati profil ličnosti. To će biti njihov psihološki dosije koji će se povremeno ažurirati. Važno je reći da smo mi psiholozi koji rade sa zdravim ljudima i trudimo se da oni što duže ostanu zdravi. Na osnovu ovih naših informacija će se formirati timovi za policijske akcije, kao i za svakodnevne zadatke. To znači da će se voditi računa da, na primer, policajac koji je nedavno doživeo smrt bliske osobe ne bude poslat na akciju u kojoj osoba preti samoubistvom ili ubistvom. Ako jedan policajac nije odgovarajući za određenu akciju u tom trenutku, ne znači da nije za neku drugu", objašnjava za "Politiku" Mirjana Smiljanić, načelnica Odeljenja za psihološku prevenciju i selekciju u MUP-u Srbije.  

Bitno je, smatra Smiljanićeva, da starešine u Ministarstvu unutrašnjih poslova shvate da su psiholozi deo tima. Uključivanje psihologa u planiranje akcije i njeno praćenje podrazumeva i profesionalni razgovor sa policajcima kada se sve završi. To znači da će oni u razgovoru sa psihologom imati mogućnost da se osvrnu na eventualne stresne momente protekle akcije. Ovo je jedan od načina na koji će policajci stres "ostavljati na poslu", neće ga prenositi na porodicu, što je jedan od glavnih problema.  

Dosadašnja praksa je pokazala da se na razgovor sa psihologom najčešće odlučuje uniformisani deo MUP-a – policajci zaduženi za javni red i mir – Interventna, patrole, školski policajci. Oni su brojniji, ali i, kako ocenjuje Smiljanić, otvoreniji za razgovor od kolega iz kriminalističke policije.  

Opšrinije o ovome može se pronaći na sajtu Politike.

 

Autor: PolitikaMarketing

Najnovije vesti