stampa Foto: Pixabay.com/Andrys
Društvo

SVETSKI DAN SLOBODE MEDIJA: Bez transparentnog finansiranja javnog informisanja

Izvor: 
013info Sre, 03/05/2017 - 10:49

Danas se obeležava Svetski dan slobode medija, koji je 3. maja 1993. godine ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN).

Srbija je pogoršala poziciju na rang listi zemalja međunarodne organizacije "Reporteri bez granica" o slobodi medija za 2016. godinu i sa 59. pala na 66. mesto. Jedno mesto ispred Srbije je BiH, Hrvatska je na 74. mestu, dok je Slovenija 37.

Organizacija je navela da je sloboda medija u Srbiji od 2014. u opadanju.

Portal 013info počeo je sa radom 22. decembra 2014. godine. Od trenutka nastanka novinari su vredno radili u pravcu opstanka kvalitetne ideje, kao i na tome da se stekne sve veće poverenje naših sugrađana. 

Prioriteti su ostali isti - objektivno i pravovremeno informisanje građana Pančeva. 

Portal 013info do sada ima preko 3,5 miliona pregleda različitog sadržaja.

Biro za društvena istraživanja BIRODI upozorio je javnost na trend pogoršanja izveštavanja medija koje, kako navodi, sve više karakteriše pretvaranje u sredstva promocije što za posledicu između ostalog ima odsustvo zaštite javnog interesa u medijima.

U izveštaju istraživačkog centra Evropskog parlamenta navedeno je da sloboda medija na Zapadnom Balkanu nije potpuna, pošto se zemlje u tom regionu suočavaju s politizacijom, problemima u sprovođenju zakona i zastrašivanjem novinara, uz porast autocenzure.

Kako je navedeno u ovogodišnjem izveštaju pod nazivom "Zapadni Balkan: Trendovi slobode medija", autocenzura je izazvana kako suptilnim, tako i otvorenim uticajima, kvalitetno novinarstvo je otežano, a favorizuje se "tabloidizacija".

Svetski dan slobode medija bio je i prilika da se proglasima oglase NUNS i UNS.

Na Svetski dan slobode medija podsećamo građane da u ovom trenutku još uvek nije doneta odluka ni na jednom nivou vlasti: lokalnom, pokrajinskom i republičkom o javnom konkursu za finansiranje medijskih sadržaja za potrebe javnog informisanja građana koji je raspisan početkom godine.Marketing

Najnovije vesti