Foto: Transfuzija
Društvo

TRANSFUZIJA PANČEVO: Dobar odziv davalaca krvi, rezerve trenutno stabilne

Pančevo, Sub, 24/09/2016 - 09:11
Mirjana Marić


PANČEVO, 24. septembar – Zahvaljujući uspešnim akcijama i velikom odzivu redovnih davalaca krvi, Služba za transfuziju trenutno ima stabilnije rezerve u odnosu na početak nedelje.

Doprinos stabilizaciji rezervi krvi dali su davaoci krvi koji u Transfuziju dolaze i van organizovanih akcija – samoinicijativno, kao i desetak davalaca „O" negativne krvne grupe, koji su pozvani telefonom početkom nedelje zbog nestašice krvi ove krvne grupe. Kako kaže dr Radmila Railić Ristovska, svi koji su pozvani su se rado odazvali da pomognu lečenje jedne sugrađanke, kojoj hitno treba da se ugradi proteza kuka. 

Tokom nedelje je stručni tim Transfuzije održao predavanja učenicima četvrtog razreda Gimnazije na temu motivacije za dobrovoljno davanje krvi, a već u četvrtak, 22. septembra, 62 učenika ove pančevačke škole dobrovoljno je dalo krv.

– Bilo je zadovoljstvo odgovarati na mnogobrojna pitanja zainteresovanih učenika koji su u toku školovanja stekli već neka znanja o ovoj temi. Saradnja sa srednjim školama u Pančevu sada već ima dugogodišnju tradiciju, rekla je dr Radmila.

Foto: Transfuzija
akcija_ddk_6.jpg

 

U ovoj akciji prikupljeno je i šest jedinica „B" krvne grupe od kojih su pripremljeni trombociti, koji su bili hitno potrebni jednom sugrađaninu koji boluje od Trombocitopenije i koji svake nedelje mora da primi koncentrate trombocita kako ne bi došlo do ozbiljnijih krvarenja u organizmu.

Veliku pomoć i podršku na svakoj od akcija pružaju volonteri Crvenog krsta Pančevo. Crveni krst je imenovao saradnike iz redova profesora, koji veoma odgovorno, volonterski, u saradnji sa Transfuzijom i Crvenim krstom, organizuju predavanja i akcije dobrovoljnog davanja krvi u svojim školama. 

Foto: Transfuzija
akcija_ddk_2.jpg

Transfuzija radi 24 časa dnevno. Svi koji žele mogu da daju krv i mogu to uraditi svakog radnog dana 7-15h i subotom 8-13h. Krv mogu da daju zdrave osobe, starosti 18-65 godina.

SAVET: Osoba koja daje krv mora da bude odmorna, može uzeti lagni obrok i dovoljno tečnosti.

Foto: Transfuzija
akcija_ddk_5.jpg

 

Naredne nedelje biće održane akcije dobrovoljnog davanja krvi na sledećim lokacijama:

28.09. Rafinerija nafte Pančevo 7-10h

29.09. Gimnazija i Tehnička škola Bela Crkva 8-11h

30.09. AD „Vojvodina" Starčevo 7-9h

 
MarketingNajnovije vesti