Rezultati glasanja za projekte u oblasti turizma

„Turistički brod grada Pančeva" dobio najviše glasova Pančevaca

Izvor: 
GU Pančeva Sre, 18/11/2015 - 14:58

Građani i građanke Pančeva su u ponedeljak 9. novembra u okviru projekta „Participativno budžetiranje” glasali za jedan od četiri predloga projekta koji će biti finansiran iz budžeta grada u 2016. godini. Neposredno učešće građana u procesu kreiranja budžeta kroz ovaj pilot projekat, koji ima za cilj da informiše i edukuje javnost o mogućnostima građanske participacije i uspostavi održive mehanizme za ostvarenje takve mogućnosti, programski je za ovu godinu namenjen projektima koji  se odnose na unapređenje turističke ponude grada.

Ukupno je prikupljeno 903 glasa, a rang lista je po broju osvojenih glasova sledeća:

1. Turistički brod grada Pančeva – 353 glasa

2. Razvoj kulturno-turističkih ruta Pančeva – 279 glasova

3. Obnova javnih satova grada Pančeva – 194 glasa

4. Vodička služba – Turistički vodič kroz Pančevo – 77 glasova.

Na osnovu rezultata glasanja i izveštaja Tima za implementaciju projekta, Gradsko veće grada Pančeva odlučivaće o planiranju finansijskih sredstava za ovu namenu prilikom izrade budžeta  za 2016. godinu, o čemu će građani i građanke biti informisani, kao i o daljim aktivnostima na realizaciji projekta “Participativno budžetiranje”. 

O projektu Participativno budžetiranje 

Projekat Participativno budžetiranje realizuju grad Pančevo i organizacije BIRN Srbija i NALED uz podršku Evropske unije u okviru programa Podrška civilnom društvu 2013.

Cilj projekta je veće uključivanje građana u proces donošenja odluka, informisanje građana o budžetskom procesu, povećanje transparentnosti rada lokalne samouprave i budžetskog procesa i promocija opština i gradova, kao dobrih mesta za privredni razvoj i privlačenje investicija.

Programi participativnog budžetiranja (PB) su u Srbiji i okruženju relativno nov mehanizam za kreiranje i sprovođenje javnih politika na lokalnom nivou, iako ta praksa postoji još od osamdesetih godina prošlog veka i veoma je raširena kako u razvijenim zemljama zapadne Evrope, tako i u Americi, Kanadi, Australiji i Južnoj Americi, iz koje je i potekla.

Participativno budžetiranje je proces koji uključuje građane i ostale zainteresovane strane u određivanje prioriteta i donošenje planova potrošnje u okviru budžeta lokalne samouprave. Na ovaj način, deo budžeta namenjen je za projekte od interesa za lokalnu zajednicu. Više informacija, opis procesa participativnog budžetiranja i upitnik u elektronskoj formi dostupan je na internet stranici grada „www.pancevo.rs“. Gradska uprava Pančeva prepoznala je značaj ove inicijative i odlučila da u gradski budžet za 2016. godinu uvrsti prioritete onako kako ih vide građani, jer niko bolje od njih ne poznaje probleme i prilike u našoj zajednici.
MarketingNajnovije vesti