Azotara spremna za start do početka novembra

U HIP Azotaru u toku ulaganja od 15 miliona evra

Pančevo, Pon, 05/09/2016 - 18:43
Vladimir Đoković

PANČEVO, 5. septembar – U HIP Azotari ovog leta je atmosfera je remontna i investiciona. Najviše posla je u pogonu KAN gde je stari toranj srušen, a novi je stigao na više od 40 metara visine, pa mu fali još tridesetak do pune mere. Investicija je i hala mokrog postupka u istom pogonu.

Po našem termin planu, svi građevinski radovi bi trebalo da budu završeni u drugoj polovini septembra, a do druge polovine oktobra bi trebalo da bude montirana sva oprema, pa da pogon KAN pustimo u probni rad. Toranj KAN-a i hala mokrog postupka bi trebalo da budu u pogonu najkasnije 1. novembra. Očekujemo i neki dan ranije. Na pogonu kiseline menjamo i primarni katalizator, što je veliki posao. Svi ostali manji radovi koji su u toku spadaju u delokrug uobičajenih remontnih poslova. Spremamo se da kada startujemo radimo do redovnog planiranog zastoja i novog remonta – ističe vd direktora HIP Azotare Miljan Đurović.

Ulaganja u HIP Azotaru u poslove koji se obavljaju ovog leta ukupno su teška 15 miliona evra.

Investicije u halu mokrog postupka, toranj KAN-a i pogon Amonijaka zajedno su preko 10 miliona evra. Redovan remont koji se uz to obavlja vredan je dodatnih 5 miliona evra. Rade se stvarno značajna ulaganja u Azotaru, a sredstva su obezbedili sama Azotara i većinski vlasnik „Srbijagas”. Sve radimo praktično bez eksternog zaduživanja – ističe Miljan Đurović.

azotara3.jpg

 

Kako Đurović ističe u međuvremenu, radi se planiranje i projektovanje budućih investicija koje će se odnositi na pogon kiseline, rotacionu peć i proizvodnju NPK đubriva, kao i na sistem zatvorenog hlađenja industrijskih pogona, kako se ne bi koristila voda iz kanala.

Naš krajnji cilj svih investicija je proizvodnja 650.000 tona gotovih proizvoda godišnje. Tu uključujemo i azotna i kompleksna i tečna đubriva. Sa poluproizvodnim, cilj je 1.25 miliona tona godišnje. Ostvarenje tog cilja značajno bi uticalo na smanjenje uvoza, a doprinelo bi stabilnijem snabdevanju tržišta, što je neophodno srpskom agrobiznisu, kaže Đurović.

Kao i obično, Azotara tokom remonta ne radi. Đurović ističe da je deo od ukupno 900 zaposlenih na godišnjim odmorima, dok je drugi deo na prinudnim odmorima.

Situacija će se tokom oktobra normalizovati – najavljuje Đurović.Marketing

Najnovije vesti