vrpca rak grlica materice
Društvo

U Južnobanatskom okrugu svake godine 20 žena umre od raka grlića materice

Pančevo, Pon, 21/01/2019 - 08:30
Suzana Prvulj


Na osnovu podataka Registra za rak ZJZ Pančevo, rak grlića materice u Južnobanatskom okrugu nalazi se na četvrtom mestu u ukupnom obolevanju i umiranju od svih malignih tumora u ženskoj populaciji. Svake godine u našem okrugu u proseku 39 žena oboli i 20 umre od ove bolesti.

Najviše obolelih od raka grlića materice u Južnobanatskom okrugu je u uzrastu od 40 do 59 godina, dok se bolest registruje već u uzrastu od 30. do 34. godine života. Najviše umrlih je u uzrastu 60 do 70 godina, dok se smrtni ishodi registruju već u uzrastu od 35. do 39. godine života.

Najefikasnija mera primarne prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Ova intervencija je isplativa, pogotovu u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka, a obuhvat preventivnim pregledima nizak. Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80 odsto slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu degeneraciju u preinvazivnoj fazi.

Ove godine, Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 21. do 27 januara, pod sloganom „Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice”. Cilj je podizanje svesti žena o pomenutoj bolesti, o značaju i načinima prevencije.

Zavod za javno zdravlje Pančevo, saopštio je kako je zabrinjavajuća činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi, posle Latvije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije. Takođe, naša zemlja se i po umiranju od ove vrste raka kod žena, nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije.

 

 

 
MarketingNajnovije vesti