Pixabay
Društvo

U južnom Banatu još 5 zaraženih mesta: Afrička kuga prisutna na teritoriji Pančeva i još četiri Opštine

Izvor: 
Večernje novosti Uto, 25/07/2023 - 16:47Od osam lokalnih jedinica u južnom Banatu afrička kuga kod domaćih svinja registrovana je u pet: u Pančevu, Opovu, Kovinu, Alibunaru i po prvi put u Kovačici, dok je selo Jermenovci u opštini Plandište proglašeno zaraženim područjem zbog blizine drugih žarišta. Zasada su od ove pošasti pošteđeni samo Vršac i opština Bela Crkva, ali imajući u vidu brzinu kojom se ova smrtonosna zaraza širi, uskoro bi, nažalost, mogla da zakuca i na njihova vrata.

Za samo nedelju dana afričkom kugom je zaraženo još pet naseljenih mesta u tom regionu, te ih sada ukupno ima 17.

Na teritoriji Grada Pančeva zaraženi su: Pančevo, Glogonj, Jabuka, Ivanovo, Starčevo, Kačarevo, Banatsko Novo Selo, Banatski Brestovac i Omoljica.

U opštini Opovo su zaražena sva četiri naseljena mesta: Opovo, Baranda, Sakule i Sefkerin, gde je situacija ubedljivo najgora. Afrička kuga je tu prisutna u gotovo svim domaćinstvima.

Zaraza je registrovana i u selima Janošik i Ilandža u opštini Alibunar, kao i u Pločicama i Dubovcu u opštini Kovin.Resorno ministarstvo saopštilo je da je do juče na teritoriji cele Srbije afrička kuga bila registrovana na ukupno 918 gazdinstava na teritoriji 30 opština u 12 upravnih okruga.

Od ove zaraze uginule su 662 svinje, a eutanazija je izvršena nad 11.840 ovih domaćih životinja.

Oštećenima, koji su na vreme prijavili brojno stanje svoje stoke, šteta će biti finansijski nadoknađena.

 
MarketingNajnovije vesti