• U nedelju u Beogradu „Protest za bezopasan vazduh”. Pozvani i Pančevci

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Prljav vazduh prepun smoga, čađavi i smrdljivi veš koji se suši na terasama, probemi sa disanjem, neprestana „crvena” upozorenja da ne udišemo zdrave čestice… dojadili su sugrađanima, pa će se tako u Beogradu, ali kako kažu organizatori „u ime građana cele Srbije” u nedelju u 12 sati održati „Protest za bezopasan vazduh”. Nezadovoljne građane okupiće neformalna građanska grupa „Eko straža”, a prema podacima sa fejsbuk stranice ovog skupa, više od 3.000 ljudi potvrdilo je da je zainteresovano za ovaj događaj. Okupljanje je zakazano na platou Trga Slavija odakle će kolona krenuti niz Nemanjinu do zgrade Vlade Srbije, gde će građani ostaviti zahteve za usvajanje mera protiv zagađenja vazduha i adekvatnog informisanja javnosti o ovom problemu. Građanima će se, kako je najavljeno, obratiti Bojan Simišić, ekološki aktivista, dr Dragana Đorđević, doktor fizičke hemije i naučni savetnik na Institutu za hemiju, tehnnologiju i metalurgiju, i prof. dr Vladimir Đurđević, vanredni profesor i istraživač na Fizičkom fakultetu, Insitutu za meteorologiju.

    Reč je, ističu iz „Eko straže” o građanskom nepolitičkom protestu koji nema nikakve veze sa sličnim protestom „Dveri” u Nišu, a svi istomišljenici koji se tog dana pojave pozvani su da poštuju epidemiološke mere, odnosno obavezu nošenja maske i držanje distance od dva metra.

    – Ljudi, sugrađani, mame, tate, bake, deke, omladino: izloženi smo ogromnom dugoročnom uticaju zagađenog vazduha, svi mi koliko nas je ovde u Republici Srbiji, malo manje od sedam miliona. Svi dišemo isti vazduh i niko nije amnestiran od problema. Vlada Srbije, ustavobranitelj i donosioci odluka su u prekršaju ustava konkretno člana 74 koji izričito kaže da svi imamo pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju. Vlada Srbije i njene istitucije su dužne po Ustavu Srbije da nam to i obezbede. Pošto se njihova pravna obaveza ne ispunjava naša je moralna obaveza da u vidu protesta tražimo od gore navedenih da momenalno preuzmu obavezu o zaštiti zdravlja građana – ističu iz „Eko straže”, napominjući da je u toku opšti rat protiv prirode i zdravlja.

    Inicijativa „Odbranimo Teslu“ je pozvala i Pančevce da prisustvuju ovom skupu..

     

     

    Prljav vazduh prepun smoga, čađavi i smrdljivi veš koji se suši na terasama, probemi sa disanjem, neprestana „crvena” upozorenja da ne udišemo zdrave čestice… dojadili su sugrađanima, pa će se tako u Beogradu, ali kako kažu organizatori u ime građana cele Srbije u nedelju u 12 sati održati Protest za bezopasan vazduh. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]