Pančevo Borba za čist vazduh
Društvo

U PANČEVU ODRŽAN PRVI EKO PROTEST: Severac rasterao zagađenje i ekološko nezadovoljstvo

Pančevo, Sre, 05/02/2020 - 19:23
Vladimir ĐokovićPančevo se ekološkim protestom zbog zagađenog vazduha koji je održan danas kod Kulturnog centra priključilo inicijativi 21 grada u Srbiji koji su na zagađenje reagovali na isti način – protestom.

Uprkos severcu koji jednako dobro razgoni čađ, prašinu i sumpor iz vazduha kao i čuvena Košava okupilo se nekoliko desetina Pančevaca koji nisu zaboravili ni šta su proteklih nedelja, a ni poslednjih meseci godina i decenija disali.

Jedna od organizatora protesta Ksenija Lalić podsetila je okupljene da borba protiv aerozagađenja zavisi samo od građana i podsetila da je Srbija prva u Evropi a 9 u svetu po procenjenoj smrtnosti od posledica zagađenja.

Ona je naglasila da je Pančevo i po zvaničnim podacima i juče bilo zagađeno, a da je 157 dana tokom prošle godine vazduh bio zagađen.

Polemišući sa izjavama ministra ekologije Trivana da zagađuje loženje i stari automobila, ona je objasnila da je zagađenje dokaz siromaštva jer građani nemaju novca pa lože svašta, a kada je o prevozu reč primetila je da je Pančevo prepustilo gradski prevoz privatniku valjda da taj to reši.

Na uobičajeni komentar da je ekologija skupa, odgovorila je ocenom da se iz gradske kase troši nemilice kao primer navodeći izdvajanja za javno informisanje za partijske biltene koji građane ne informišu.

Lalić je ocenila da od zagađenog vazduha ne spasava partijska knjižica i da je to borba svih.

Zaključila je da je čist vazduh - pravo na život koje građanima niko ne može da oduzme a svi zajedno za njega treba da se izbore.

Neki od Pančevaca nosili su maske, podeljeni su leci sa mereama zaštite i onima koje bi trebalo primeniti da se zagađenje smanji, bio je i jedan transparent, a veteran nad veteranima ovakvih skupova privatno je primetio “da se sutra umire od aerozagađenja skupili bi se ljudi”.
MarketingNajnovije vesti