Društvo

U Pančevu opet Škola za roditelje

Pančevo, Sre, 28/09/2016 - 13:24
Mirjana Marić Veličković

PANČEVO, 28. septembar – Škola roditeljstva Patronažne službe Doma zdravlja Pančevo, koja je do juna meseca 2016. godine bila deo dvogodišnjeg projekta pod nazivom „Rani rast i razvoj dece” pod pokroviteljstvom UNICEF-a, ponovo je počela sa radom u utorak, 27. septembra.  

U toku dvogodišnje realizacije projekta uvideli smo potrebu da trudnice što ranije krenu u Školu roditeljstva kako bi se upoznale sa svojim stanjem, sa onim što ih očekuje u trudnoći, a naravno kasnije i kada se porode. Predavanja su osmišljena da ih posećuju trudnice, a takođe i mame sa bebama. Na prvom predavanju trudnice su slušale šta ih očekuje u prva tri meseca, kako da prate rani rast i razvoj dece. Kome da se jave ukoliko uoče neke nepravilnosti, kome treba da se jave i na koji način. Tu prva karika može biti i patronažna služba, a preko patronažne službe i neko razvojno savetovalište ili pedijatar, kaže Andrijana Ratkov, glavna sestra Patronažne službe.

Na prvom predavanju bilo je prisutno jedanaest trudnica koje su se dobrovoljno prijavile za ovaj program, ali ih na Školu roditeljstva upućuju i doktori i ginekolozi.

– Praćenje razvoja deteta počinje još u trudnoći. Imamo kapacitet i kadar koji može davati dobre savete i pratiti svaku ženu ponaosob. Imamo dobru komunikaciju sa ginekolozima, pedijatrima. Ako nešto nije u redu kontaktira se lekar, rekla je Andrijana.

Kako ona objašnjava, ovo je samo nastavak onoga što je projektom započeto. Majke će nakon porođaja doći da decom koja će tada imati 4-5 meseca i tada će sa sa njima pričati o ishrani dece, zatim nakon 7-8 meseci, a takođe i kada budu imali 3-4 godine. Cilj je da roditelji dobiju prave i konkretne informacije na sve ono što ih zanima. U Školu roditeljstva mogu dolaziti i očevi.

Školu roditeljstva mogu da prate sve trudnice, bez obzira da li se njihova trudnoća vodi kao rizična. Predavanja vodi patronažna sestra pančevačkog Doma zdravlja, Lenče Škrpan.

Trudnice za Školu roditeljstva mogu da se prijave na brojeve Patronažne službe Doma zdravlja Pančevo 0628073066 ili fiksni broj 331-495 koji je dostupan svaki dan do 13:30h. Marketing

Najnovije vesti