Pas Foto: pixabay
Društvo

U Pančevu počinje „Borba za Džekija" – akcija čiji je cilj sprečavanje zlostavljanja, ubijanja i trovanja životinja

Pančevo, Sre, 22/01/2020 - 20:39
Vladimir ĐokovićGrađani ljubitelji životinja i udruženja kreću u akciju “Borba za Džekija” a cilj je sprečavanje zlostavljanja i ubijanja životinja.  Definisali su zahteve pa od MUP-a traže da hitno preduzme sve radnje za koje je nadležan radi otkrivanja osoba koje bacaju otrove na javne površine i privatne posede i tako truju napuštene i vlasničke životinje a dovode u opasnost građane i decu.

Nadalje od javnih tužilaštava se traži da shvate da je ubijanje i zlostavljanje životinja krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti – te da gonjenju po brojnim krivičnim prijavama pristupe. Zahteva se od veterinarske inspekcije da reaguje na prijave građana u pogledu zlostavljanja životinja i zabrane rad svim šinterskim službama koje zateknu u kršenju Zakona o dobrobiti životinja i Zakona o veterinarstvu.

Zahteva se i da se odmah zabrani ubijanje pasa u prihvatilištima jedinica lokalne samouprave gde se to čini uz falsifikovanje nalaza da su oni neizlečivo bolesni odnosno agresivni.

Od lokalnih samouprava, opština i gradova, traži se da otkažu ugovore sa nelegalnim šinterskim službama i na osnovu zakonskih obaveza osnuju svoje šinterske službe i prihvatilišta  u saradnji sa udruženjima i ljubiteljima životinja sa svoje teritorije.

Jedan od pokretača “Borbe za Džekija” Pančevac Željko Stojčić kaže da će u više u mesta u Srbiji organizovano biti prikupljani potpisi podrške za ove zahteve koji će na kraju biti predate Upravi za veterinu, MUP-u, Ministarstvu pravde i Vladi Republike Srbije.

“Biće više mesta za potpisavanje u Pančevu, a već od 23. januara potpisivaće se u Pet šop Amosu na pijaci i u BIG-u i veterinarskoj ambulanti Marlo pet u ulici Svetozara Miletića 83, a očekujem da će ubrzo biti i više mesta za potpisivanje”, kaže Stojčić.

On objašnjava da je reč o nacionalnoj akciji i da će zainteresovani građani i udruženja organizovati potpisivanja u više gradova i opština u Srbiji.

Na mestima gde potpišu zahteve građane će čekati i obrasci-formulari kako bi samostalno prikupljali potpise u svom okruženju u Borbi za Džekija.

Finale akcije biće protestni skup koji se najavljuje za 9. februar u 11.55 sati u Pionirskom parku u Beogradu.

“Potpise podrške prikupljaćemo i tamo a dva dana kasnije, u ponedeljak, biće predate nadležnim državnim organima na koje se zahtevi i odnose”, kaže Stojčić.
MarketingNajnovije vesti