Depresija Foto: pixabay
Društvo

U petak se obeležava Svetski dan prevencije samoubistva

Izvor: 
013info Čet, 09/09/2021 - 16:17U petak, 10. septembra, obeležava se Svetski dan prevencije samoubistva. Zavod za javno zdravlje Pančevo tim povodom podseća da je jedan od 100 smrtnih slučajeva u svetu posledica samoubistva.

Svetski dan prevencije samoubistava prilika je za podizanje svesti o samoubistvu i promovisanje akcija kroz proverena sredstva koja će smanjiti broj samoubistava i pokušaja samoubistva na globalnom nivou, saopšteno je iz ZZJZ.

Dodaju da samoubistvo može uticati na svakog od nas i da podizanjem svesti, smanjenjem stigme oko samoubistva i podsticanjem dobro obaveštenih akcija, možemo smanjiti slučajeve samoubistava širom sveta.

„STVARANjE NADE KROZ AKTIVNOSTI U ZAJEDNICI“ je podsetnik da postoji alternativa samoubistvu i ima za cilj da svima nama ulije poverenje i svetlost; da naši postupci, bez obzira koliko veliki ili mali, mogu pružiti nadu onima koji se bore.

"Sprečavanje samoubistva je često moguće i VI ste ključni igrač u njegovoj prevenciji. Svi možemo odigrati ulogu u pružanju podrške onima koji doživljavaju samoubilačku krizu ili onima koji su ožalošćeni samoubistvom", navode u Zavodu.

Na mentalno zdravlje u mnogome je u poslednje dve godine uticala i pandemija koronavirusa.

Pojedine zemlje poput Japana i Kazahstana beleže porast broja samoubistava. Međutim, stanje u Srbiji je, prema rečima Ivane Stašević Karličić, izgleda malo drugačije.

"Iz podataka Republičkog zavoda za statistiku, Srbija ima pad stope suicida, prošle godine, kada smo se suočavali sa pandemijom, stopa suicida je od 1.444 smanjena na brojsku od 895, međutim, kada se radi o mentalnom zdravlju za nas nema stajanja i tu i dalje treba da se rešavaju problemi", rekla je ona.

 
MarketingNajnovije vesti