Unicef
Unicef apeluje na političke partije

U programe uvrstiti decu

Pančevo, Uto, 05/04/2016 - 20:58
Ivana PredićUNICEF u Srbiji apeluje na sve političke partije koje učestvuju u izborima da u svoje partijske programe integrišu ključna pitanja u vezi sa ostvarivanjem dečjih prava. Ta organizacija upozorava da se broj dece u Srbiji kontinuirano smanjuje i da ona čine samo 17 odsto stanovništva. UNICEF napominje da je stvaranje bolje budućnosti za decu Srbije najznačajnija strateška investicija koja može da se napravi.

U saopštenju  UNICEF-a se navodi da Srbija ima negativan prirodni priraštaj od -4,9 i da se stanovništvo smanjuje za 35.000 ljudi na godišnjem nivou. To znači da će u narednih 15 godina nestati četiri grada veličine Kruševca ili pet gradova poput Čačka ili Jagodine.

Podaci pokazuju da skoro 20 odsto dece nije primilo sve vakcine, a blizu 30 odsto dece mlađe od pet godina nema adekvatnu ishranu. 50 odsto dece uzrasta od 3-5 godina ne ide u vrtiće (procenat u Evropskoj uniji je manji od 17 odsto), a čak 91 odsto najsiromašnije dece ne pohađa bilo kakav program učenja u predškolskom dobu.  

UNICEF skreće pažnju i na to da se deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom još uvek bore za pristup obrazovnim i zdravstvenim uslugama i rehabilitaciji, dok je više od 40 odsto dece izloženo nasilnim metodama disciplinovanja kod kuće koje negativno utiču na njihov razvoj.
MarketingNajnovije vesti