• U Službi hitne pomoći u Leskovcu ne primaju kovid dodatak, kakvo je stanje u Pančevu i drugim gradovima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Od 1. aprila 2020. godine na osnovu Uredbe o kovid dodatku, zaposleni u zdravstvenim ustanovama ostvaruju pravo na dodatak u visini 10 odsto osnovne plate, a uredbom je definisano i ko ima pravo na dodatak. Ipak, izgleda da ovo nije dovoljno precizirano pa u pojedinim ustanovama isplate dodataka nema.

    Oko 60 lekara, medicinskih sestara i tehničara i hitnoj službi Doma zdravlja u Leskovcu već dve godine ne mogu da se izbore za kovid dodak, iako su najčešće prvi u kontaktu sa obolelima, rade u crvenoj zoni, a pri naletu nekoliko talasa ova služba bila je desetkovana, piše jugmedia.rs.

    Ovo pitanje potezali su više puta zaposleni u leskovačkoj službi, posebno vozači, ali njihova tužba još nije ugledala svetlost dana.

    „Svi smo nezadovoljni, svi se bunimo, bili su i razgovori sa direktorm, ali s obzirom da nisam prisustvovao, ne znam šta im je rečeno. Samo znam da nema vozača koji se nije zarazio koronom, a neki od nas su veoma loše prošli i po šest meseci bili na bolovanju“, priča jedan od vozača iz hitne pomoć.

    Visina kovid dodatka je 10 posto od osnovne plate. Njegov iznos za lekare je ogroman, nije mali ni za sestre i tehničare, a za vozače je minimalan , oko 3.000 dinara na mesečnom nivou zato što vozači primaju minimalac.

    Prema pisanju ovog portal u Pančevu, na primer, u hitnoj pomoći primaju dodatak od 30 posto, od lekara preko sestara, vozača, do magacionera, dakle svi koji imaju dodir sa pacijentima.

    „U drugim gradovima vozači hitne pomoć primaju kovid dodatak. Primaju u Nišu, Beogradu, Lebanu, Vlasotincu. Leskovac je kao izolovano ostrvo. Neki vozači u drugim opštinama i gradovima primaju i 20 i 30 posto tog dodatka“, objašnjava naš sagovornik koji zahteva anonimnost.

    Kaže da je  nelogočino odbijanje rukovodstva da ispalti kovid dodatk jer se i hitna pomoć nalazi u crvenoj zoni. „I taj znak još uvek stoji u našoj službi“, dodaje.

    Za razliku od njih, kaže, ostale službe primaju kovid dodadatak u Domu zdravlja, pa, čak, tvrdi, i administracija.

    „Kovid dodatak nije u kovid sistemu, kao ni oni u urgetnom centru Bolnice, kao ni internestiti, dakle samo oni koji su u kovid sistemu. Hitne službe primaju samo one koje su u kovid sistemu, naša nije. Dom zdravlja, inače nije više u kovid sistemu, već u zelelenoj zoni i više ne primaju kovid dodatak, a to da su službenici primali dodatak su besmislice“, kaže direktor Doma zdravlja Leskovac Slaviša Božić.

    I u RFZO-u kažu da je kovid dodatak vezan samo za one koji rade u kovid ambulantama, kovid bolnicama, dakle za one koji se staraju o kovid pacijentima.

    „Ono u šta sam siguran to je da hitna služba ne spada u tu grupu. U Lebanu i Vlasotincu primaju jer su vozači vezani za kovod ambulante“, objašnjava naš sagovornik.

    Ipak, kaže, i sam zna da u mnogim gradovima zaposleni u  hitnoj pomoći primaju ovaj dodatak. „Sve zavisi od uprave Doma zdravlja. To nisu neke velike pare i ja mislim da država ne bi pravila problem“.

    Inače Vlada Srbije donela je uredbu o kovid dodatku i onima koji mogu da ga primaju, u njemu stoji sledeće:

    Na osnovu člana 6. stav 1. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi, Vlada je donela – Uredbu o dodatku na osnovu plata zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i određenih zaposlenih koji obavljaju poslove u oblasti zdravlja, odnosno zaštite zdravlja stanovništava Repulike Srbije, odnosno lečenja i sprečavanja širenja epidemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 (u daljem tekstu: Uredba) i objavila u “Sl. glasniku RS”, br. 48/2020, od 31. marta 2020. godine.

    Zaposleni u zdravstvenim ustanovama, zaposleni u vojnozdravstvenim ustanovama, zaposleni na poslovima zdravstvene zaštite u ustanovama socijalne zaštite i lekari u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija ostvaruju pravo na dodatak na osnovnu platu u visini 10% osnovne plate – zbog sprovođenja mera i aktivnosti vezanih za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije, odnosno lečenja i sprečavanja širenja epidemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 (član 1. Uredbe).

    Dodatak na osnovnu platu iz člana 1. ove Uredbe – primenjuje se – sve dok se ne steknu uslovi da se, saglasno visini dodatka iz člana 1. ove uredbe, izmene elementi za obračun i isplatu osnovne plate zaposlenih u skladu sa zakonom.

    Ova Uredba – stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“, a primenjuje se od 1. aprila 2020. godine.

     

    Od 1. aprila 2020. godine na osnovu Uredbe o kovid dodatku, zaposleni u zdravstvenim ustanovama ostvaruju pravo na dodatak u visini 10 odsto osnovne plate, a uredbom je definisano i ko ima pravo na dodatak. Ipak, izgleda da ovo nije dovoljno precizirano pa u pojedinim ustanovama isplate dodataka nema.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]