• U Srbiji svakog sata od kardiovaskularnih bolesti umre šest osoba

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Uzrok smrti svake druge osobe u Srbiji su bolesti srca i krvnih sudova, podaci su Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”. 

    Tokom 2014. godine u našoj zemlji umrlo je 53.993 ljudi, a kod više od polovine – 53,3 odsto uzrok smrti su bolesti srca i krvnih sudova.

    U Srbiji svakog sata od razlicitih oblika kardiovaskularnih bolesti umre šest osoba, od kojih je svaka osma u najproduktivnijim godinama života, izmedu 25. i 64. godine života, i zabluda je da ta bolest pogađa samo stariju populaciju.

    Interventni kardiolog KCS prof. Siniša Stojković kaže da broj obolelih od kardiovaskularnih bolesti stalno raste i da Srbija drži neslavno treće mesto po broju umrlih, odmah iza Rusije i Ukrajine.

    On kaže da na 100.000 stanovnika oko pet umre bez ikakvih prethodnih problema vezanih za kardiovaskularne probleme, da u Srbiji između 16.000 i 18.000 pacijenata doživi infarkt godišnje, a da trećina njih nikada ne dođe u bolnicu.

    „Oni koji dođu u prvom satu infarkta praktično nemaju nikakvih posledica, a oni koji se jave kasnije imaju velike posledice u smislu preživljavanja i invaliditeta“, rekao je Stojković Tanjugu.

    Stojković dodaje da Srbija ima 13 centara u kojima se radi kateterizacija srca, da je tokom prošle godine u njima je lečeno 5.093 pacijenata sa „svežim infarktom srca“, i da ti pacijenti dobijaju najsavremeniju terapiju.

    Brojni su faktori rizika koji utiču na pojavu kardiovaskularnih oboljenja, pre svega pušenje, povišen arterijski krvni pritisak, nasledni faktor, povišen holesterol, ali i stres.

    Opširnije na linku.

    Uzrok smrti svake druge osobe u Srbiji su bolesti srca i krvnih sudova, podaci su Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”.  Tokom 2014. godine u našoj zemlji umrlo je 53.993 ljudi, a kod više od polovine – 53,3 odsto uzrok smrti su bolesti srca i krvnih sudova.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo