Crveni krst
Nagrade đacima u okviru konkursa Crvenog krsta „Krv život znači"

Učenje humanosti od malih nogu

Pančevo, Sre, 11/05/2016 - 16:16
Ivana Predić

U okviru obeležavanja nedelje Crvenog krsta, od 8. do 15. maja, danas, u sredu, 11. maja, u prostorijama Crvenog krsta Pančevo, dodeljene su nagrade učenicima osnovnih i jedne srednje škole, koji su pobedili na tradicionalnom konkursu Crvenog krsta Srbije pod nazivom „Krv život znači“. Nagrađeno je ukupno devetnaest učenika i Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Mara Mandić“.

Kako smo saznali od Jelene Trifunović, stručne saradnice za zdravstveno – vaspitni rad Crvenog krsta Pančevo, na konkursu je učestvovalo sedam osnovih škola – „Jovan Jovanović Zmaj“ Pančevo, „Stevica Jovanović“ Pančevo, „Dositej Obradović“ Omoljica, „Aksentije Maksimović“ Dolovo, „Goce Delčev“ Jabuka, „Vuk Karadžić“ Starčevo, „Vasa Živković“ Pančevo i SOŠO „Mara Mandić“ Pančevo, kao i jedna srednja škola – Medicinska škola „Stevica Jovanović“, čiji su učenici napravili video spot na temu doborvoljnog davalaštva.

Ukupno je pristiglo 280 likovnih i 20 literarnih radova, a stručni žiri (profesori srpskog jezika i likovni umetnici) odabrali su najbolje među njima. Učenici su nagrađeni diplomom i knjigom, a njihovi učitelji i nastavnici su dobili zahvalnice. Prvonagrađani radovi svih kategorija učenika učestvovali su na Republičkom takmičenju.

Dodeli nagrada prisustvovali su i predstavnici Službe zatransfuziju Opšte bolnice Pančevo. Dr Radmila Railić Ristovska, šef bazične transfuzije u pomenutoj službi, istakla je koliko je važno učiti decu humanosti od malih nogu, što je i cilj ovog konkursa.

Naša Služba je partner Crvenom krstu i mi zajedno sa njima motivišemo ljude da dobrovoljno daju krv. Želim da zahvalim prosvetnim radnicima što na ovaj način uče decu zdravim stilovima života i humanosti. Život mladog čoveka je ćilim koji se tka, i ovakvih aktivnostima mi pokušavamo da im utkamo nit humanosti u njihova srca“, rekla je doktorka.

Ona je dodala da se 11. maj obeležava kao Nacionalni dan dobrovoljnih davaoca krvi i navela da je tokom prethodna dva dana sprovedena akcija u fabrici „Petrohemija“, gde je ukupno prikupljeno 115 jedinica krvi. Doktorka je najavila za sledeću sedmicu još nekoliko akcija, u Mesnoj zajednici Starčevo i u Preobraženskoj crkvi.

Naša sagovornica takođe je ocenila da je Pančevo human grad, i da su zaposleni u Službi za transfuziju i Crvenom krstu Pančevo, ponosni na sugrađane jer se vrlo rado daju krv kada su rezerve krvi na niskom nivou.

I. PredićMarketing

Najnovije vesti