Decji sajam
Društvo

Učenje kroz zabavu o prevenciji trgovine ljudima

Pančevo, Ned, 03/04/2016 - 09:38
Ivana Predić

Prvi Dečiji sajam prevencije trgovine ljudima održan je u našem gradu, u subotu, 2. aprila, u  Apolu. Deca predškolskog uzrasta i učenici nižih razreda osnovnih škola imali su priliku da kroz širok dijapazon edukativnog i zabavnog didaktičkog materijala i individualni i grupni rad sa sertifikovanim edukatorima i trenerima Crvenog krsta Srbije, saznaju više o rizičnim situacijama u kojima se mogu naći i adekvatnim merama opreza.

Sava Veselinović, nacionalni trener na programu borbe protiv trgovine ljudima i koordinator Tima za borbu protiv trgovine ljudima Crvenog krsta Pančevo, rekao je da je Sajam jedinstven u Srbiji, ali i na Balkanu. On je objasnio da su deca prepoznata kao ranjiva društvena grupa, te da je cilj manifestacije da se kroz zabavne sadržaje (edukativne puzle, društvene igre, bojanke, video klipovi), mališanima prenese poruka o rizičnim situacijama i adekvatnim merama opreza kod trgovine ljudima.

Kritične situacije se dešavaju najčešće kada deca šetaju sama, ali se vrbovanje može desiti i ako su vršnjaci u grupi. Trgovci ljudima se trude da u tom trenutku budu sve što je potrebno žrtvi i na taj način ih privlače. Bitno je da postoji roditeljski nadzor, jer čak i kada su deca kod kuće, mališani mogu da budu vrbovani preko interneta. Od toga čak ni odrasli ne znaju da se adekvatno zaštite. Zbog toga smo organizovali i kutak za roditelje gde će im biti pojašnjeno kako da deca ne upadaju zamke na internetu“, istakao je Sava Veselinović.

Ideja o Sajmu posvećenom deci dopala se i deci i roditeljima. Šta su mališani rekli na tu temu, možete pogledati u videu u okviru teksta.

Smatram da je tema jako bitna i mislim da deca nisu dovoljno upoznata sa trgovinom ljudima. Ne znam koliko se o tome priča u vrtićima i školama, ali ja jako često o tome razgovaram sa svojim sinom. Ipak, dovela sam dete na sajam kako bi iz prve ruke, od stručnih ljudi naučio kako da reaguje u kritičnim situacijama“, rekla je majka jednog dečaka.

Sajam je posetio i Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva. On je zahvalio Crvenom krstu, ali i  drugim institucijama i organima koji se suprotstavljaju trgovini ljudima i svakodnevno rade na povećanju bezbednosti zajednice.

Tim za borbu protiv trgovine ljudima Crvenog krsta Pančevo započeo je rad sa decom u oblasti prevencije trgovine ljudima, organizovanjem tribina u Predškolskoj ustanovi „Dečja radost” koje su bile namenjene roditeljima. Dečji sajam je nastavak tog poduhvata, a u planu je održavanje predavanja u vrtićima, među predškolskom decom.

I. PredićMarketing

Najnovije vesti