Društvo

USKORO JEFTINIJI SNIMCI VILICE: Novi rendgen aparat u Domu zdravlja Pančevo

Pančevo, Čet, 29/06/2017 - 14:33
Aleksandar Stojković

 

Grad Pančevo  je izdvojio nešto više od 2 miliona dinara za nabavku modernog ortopan-tomografskog digitalnog rendgen aparata za Službu stomatološke zdravstvene zaštite Doma zdravlja Pančevo.  U pitanju je rendgen aparat Rayscan A-P na kojem postoji mogućnost naknadne ugradnje delova za 3D i cefalometrijsko snimanje, što ga čini aparatom koji neće biti prevaziđen narednih par decenija.

Puštanje u rad ovog aparata očekuje se u narednih desetak dana - čim stigne rešenje Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije. Nakon toga, Ortopan-tomografski digitalni rendgen aparat će biti u funkciju svakog radnog dana i pacijentima će se pružati ova stomatološka usluga po povoljnim mogućnostima u odnosu na druge rendgen centre u našem gradu, a posebno u odnosu na cenu ove stomatološke usluge u rendgen centarima u Beogradu.

- Na digitalnom ortopan-tomografskom rendgen snimku su obuhvaćene projekcije gornje i donje vilice sa zubima, vilični zglob i gornjovilični sinus. Ovim rendgen aparatom  je omogućeno da imamo takve rendgen snimke koji su dosta precizni i time pouzdani u pravilnom postavljanju dijagnoze. Bez precizne dijagnoze je nemoguća pravilna terapija. Pravilna dijagnoza nam omogućava i pravilno zbrinjavanje pacijenata, posebno zbog toga što je u Službi stomatološke zdravstvene zaštite Doma zdravlja Pančevo  u 2015. godini pruženo  122. 173, a u 2016. godini 125. 672 stomatoloških usluga, što je čini jednom od najefektivnijih stomatoloških službi na primarnom nivou stomatološke zdravstvene zaštite u Republici Srbiji. , izjavio je dr TIhomir Mrenović načelnik Službe stomatološke zaštite.

Pored toga tokom snimanje vilica i zuba ovim aparatom pacijent je izložen malim dozama rendgenskih zraka, te je u kombinaciji sa upotrebom zaštitnih olovnih kecelja za pacijente, koje Služba obavezno koristi, uticaj ovih zraka nešto veći nego kod svakodnevnog izlaganja prirodnim jonizujućim zračenjima, što je vrlo bitno za pacijente, a posebno za ili trudnice ili decu predškolskog i školskog uzrasta. Ta mala doza rendgenskih zraka je vrlo bitna i za neometani svakodnevni rad zaposlenih u rendgen kabinetu Službe stomatološke zdravstvene zaštite, čija se izloženost rendgenskim zracima svakog meseca kontroliše od strane odgovarajućeg Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika

 

 

 Marketing

Najnovije vesti