Četiri decenije rada Doma omladine obeleženo u Apolu (izveštaj, fotografije i film)

Ustanovu čine ljudi!

Izvor: 
013info Pet, 18/12/2015 - 17:28

Svečanom proslavom koja je održana u petak, 18. decembra u dvorani Apolo Doma omladine obeleženo je 40 godina rada ove ustanove. Proslavi su prisustvovali gradonačelnik Saša Pavlov,prvi direktor Doma omladine Stojan Boškov, članovi Gradskog veća, zaposleni u Domu omladine, brojni saradnici i prijatelji ove ustanove.

 

img_2877.jpg

 

Marija Komanov iz Kancelarije za mlade Grada Pančeva, i saradnica Doma omladine otvorila je ovu svečanost rečima:

„Ova ustanova za mene ima drugačiji značaj. Ne samo što sam rođena u Pančevu i što sam ovde odrasla. Moji prvi izlasci, svirke, koncerti i kulturni događaji na koje sam odlazila, vezuju me upravo za prostor ove ustanove, za Studio 21, Studentski dom i Letnju baštu Doma omladine.

Marija Komanov je, zatim, objasnila da je osim učestovanja u programima Doma omladine, u ulozi korisnice, u poslednjih pet godina kroz saradnju sa Kancelarijom za mlade imala priliku da kroz lično učešće u kreiranju programa u saradnji sa mladima shvati koliko je važno da jedan grad ima jednu ovakvu ustanovu koja teži da uspostavi sistemsku brigu o mladima, da ih doživljava ne samo kao posetioce, već i kao svoje partnere.

„Današnji dan je važan zadatak za sve nas koji smo dali svoj doprinos i svojim radom u Domu omladine nastojali da održimo dobru praksu. Ustanovu čine ljudi, a ne zidovi, zgrade i objekti. Već oni koji programe uređuju i u njima učestvuju.”. dodala je Komanov.

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Marija Jević, je sa velikom zahvalnošću pozdravila predstavnike gradske vlasti, saradnike i zaposlene koji su veoma važni za dugotrajnost i rad ove ustanove.

 

img_2896.jpg

 

„U januaru 1975. godine osnovan je Dom omladine. Od tada pa do danas naša ustanova kulture oslanja se na nesebičnu podršku Grada Pančeva. Četrdeset godina dobre saradnje, najbolje svedoče o kvalitetu tog odnosa koji je vremenom prerastao u iskreno partnerstvo sa zajedničkim ciljem, a to je kreiranje kulturnih i edukativnih programa za mlade”, rekla je Marija Jević.

Ona se zahvalila prethodnim direktorima i direktorkama koji su u Dom omladine utkali svoje ideje, vizije, kreativnost, znanje i stručnost. Kao i zaposlenima – urednicima i organizatorima, penzionisam radnicima, saradnicima, udruženjima civilnog sektora, organizacijama, ustanovama kulture i pojedinicma. Velika zahvalnost je upućenaje umetnicima, likovanjacima, književnicima, muzičarima, fimskim, pozorišnim i kulturnim radnicima, medijima i posebno publici.

 

img_2949.jpg

 

„U godinama pred nama gledaću u prošlost, sa željom da u njoj pronađem sve pozitivne primere i skupim znanje i iskustvo od svih navedeih aktera u cilju što boljeg upozavanja potreba naših korisnika. Moja vizija je pristupačnost i otvorenost. Transparentan i otvoren odnos ustanove prema svojim građanima i građankama Pančeva i naseljenjih mesta, posebno prema mladima. Kao i kvalitetan, raznolik edukativno-kulturni program dostupan svima.”

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov rekao je da je grad Pančevo grad kulture i umetnosti, prepoznatljiv po velikom broju manifestacija.

“Izuzetno mi je drago da je Dom omladine stožer jednog bogatog kulturno – umetničkog Pančeva i tačka okupljanja svih umetnika, profesionalnih i alternativnih, mnogobrojnih institucija, organizacija i svih onih koji ovaj grad čine jednom prestonicom kulture.”

On je rekao da Dom omladine sa svojim zaposlenima nastoji da osim već tradicionalnih manifestacija kao što si Ex-Teatar Fest i Etno glas, uvede i nove i aktuelne elemente i na taj način poboljšaju društveni život grada. “Nadam se da će neke nove manifestacije kao što su Rock Fest, PAFF uspeti da postanu deo tradicije.”

Gradonačelnik je posebno istakao da se kontinuitet rada posebno vidi u dvorani Apolo, koja je osmišljena kao centar kreativnosti, alternative i okupljanja mladih umetnika i budućnosti Pančeva.

Nakon obraćanja zvaničnika, prikazan je film o 40 godina rada Doma omladine koji je izradila „Wagner production".

 

 

img_2975.jpg

Redakcija omladinskog informatora „Draft" izdala je specijal posvećen ovom jubileju Doma omladine.

 

Nakon zvaničnog dela programa usledio je koktel. Goste je zabavljao trio Nevene Račić.

img_2985.jpg

img_3003.jpg

 

 

M.M. Veličković

 

 

 
MarketingNajnovije vesti