Trudnica
Novi programi za trudnice u Domu zdravlja Pančevo

Uz psihofizičku pripremu do lakšeg porođaja

Pančevo, Sre, 02/03/2016 - 15:13
Ivana Predić

U Domu zdravlja Pančevo nedavno je počela da funkcioniše Škola roditeljstva, namenjena svim trudnicama. Zdravstveno-vaspitni rad u okviru škole uključuje edukaciju budućih roditelja u cilju savladavanja veština vezanih za ishranu i negu trudnice, novorođenčeta i odojčeta, pripremu trudnice za porođaj, savete stomatologa, i druge informacije za uspešno roditeljstvo.

Škola roditeljstva, kako navodi Ivana Mataruga, glavna sestra Službe za zdravstvenu zaštitu žena, pruža mogućnost učenja kroz iskustva drugih roditelja, omogućava druženje i učestvovanje u praktičnim časovima.

Termin je moguće zakazati kod izabranog ginekologa u Savetovalištu za trudnice, koje funkcioniše u okviru Službe za zdravstvenu zaštitu žena. U radu Škole roditeljstva učestvuju: specijalista ginekolog-akušer, akušerska sestra, polivalentna patronažna sestra, pedijatrijska sestra i stomatolog.

Dom zdravlja je po prvi put pokrenuo i program psihofizičke pripreme trudnica za porođaj. On se sprovodi kod trudinica od 26. nedelje trudnoće, koja je bez rizika za trudnicu i plod. Program međutim, prema rečima Ivane Mataruge, mogu da pohađaju i trudnice sa rizičnim trudnoćama u okviru kojeg savlađuju elemente psihičke pripreme i edukacije vezane za tok porođaja, kontrolu bola i tehnike disanja.

Sve dodatne informacije, poručuju iz Doma zdravlja, trudnice mogu dobiti od izabranog ginekologa.

I. PredićMarketing

Najnovije vesti